Sari la conținut

Numele prefectului Ion Gonţea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, apare într-un nou scandal de corupţie. Este vorba de dosarul mitei de 60.000 de euro pentru care este trimis în judecată fostul şef al OPC Braşov, Ionel Spătaru. Alături de prefect, în acest dosar apare şi primarul Braşovului, George Scripcaru, plus alte trei persoane. Ştirea n-a fost dezminţită de DNA, aşa cum a procedat în alte cazuri.
Prejudiciu de 9,9 miliarde de lei vechi. Fost primar al municipiului Braşov şi preşedinte al Consiliului Judeţean în anii "90, Ion Gonţea, are un trecut penal bogat. De cinci ani, Ion Gonţea a tergiversat procesul "Condor" în care a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorilor, fals intelectual, precum şi pentru fals în declaraţii şi în înscrisuri sub semnătură privată. Gonţea este acuzat că în calitate de notar a autentificat un act notarial de vânzare-cumpărare a unui teren, încheiat în urma unei expertize imobiliare trucate.  Prin respectiva expertiză se stabilea în mod ilegal o valoare simbolică de 10.000 de dolari unei suprafeţe de 1 hectar, situată în municipiul Braşov, pe care se găseau cele şase imobile ale fostelor alimentare de stat, reunite ulterior în societatea de stat SC Condor SA. Prejudiciul adus statului, estimat de procurorii DIICOT, s-a cifrat la 9,9 miliarde de lei vechi. Au trecut 5 ani şi nici vorbă de vreo soluţie în dosarul prefectului braşovean. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Iaşi. Însă Ion Gonţea a mai „gestionat” şi alte afaceri sesizate  de presa vremii.

Alte afaceri. În 1991, Gonţea a achiziţionat trei camioane de la uzina Roman, care au fost facturate, dar nu au fost plătite. A doua zi, preţul autoutilitarelor se majorează, iar Ion Gonţea le vinde la preţul majorat unor persoane ce se aflau pe lista de aşteptare şi care plătiseră avans către fabrică. Apoi o parte din terenurile Romarm au fost înstrăinate prin contracte oneroase autentificate chiar de prefectul de Braşov, Ion Gonţea, în calitate de notar, scrie Jurnalul Naţional. Este vorba despre 21 de hectare de teren, aflate chiar în inima Parcului Industrial Zărneşti, cu 18 hale industriale şi magazii. Acestea au ajuns, prin intermediul lui Gonţea, în proprietatea firmelor a doi italieni.  Jurnaliştii scriu că afacerea i-a adus acestuia un profit de aproape 3,8 miliarde de lei din taxe notariale.

Averea impresionantă a lui Gonţea

Potrivit declaraţiei de avere, Ion Gonţea deţine, împreună cu soţia sa, două terenuri intravilane, în Braşov şi în Zărneşti. De asemenea, el are un teren intravilan de 7.400 de metri pătraţi, la Bran, primit moştenire în anul 2000.
Gonţea are, împreună cu soţia sa, un hotel în Braşov, construit în anul 2009, precum şi o pensiune în Bran, ridicată în 2002. Prefectul mai deţine trei case de locuit, una în Braşov, construită în 2010, de 220 de metri pătraţi şi două în localitatea Zărneşti.Conform declaraţiei de avere, Gonţea are două autoturisme Volkswagen, cumpărate în 2002 şi în 2006.De asemenea, Ion Gonţea are 25 de acţiuni la societatea comercială Metchim SA. El menţionează în declaraţia de avere că a împrumutat cu 750.000 de lei societatea Vila Maria SRL. Din îndeplinirea funcţiei de prefect, Ion Gonţea a obţinut un venit anual de 77.532 de lei, iar soţia lui, care are un cabinet medical în Braşov, a câştigat 78.340 de lei. Totodată, din cedarea folosinţei de bunuri imobile şi mobile, Gonţea a obţinut un venit anual de 340.720 de lei, potrivit documentului citat. Gonţea are trei împrumuturi cu data scadentă 2025, valoarea acestora fiind de 1.480.000 de lei. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră