Site-ului linternaute.com plasează Branul şi Sighişoara printre cele mai cunoscute destinaţii din lume pentru căutătorii de vampiri.
Legendele cu vampiri au fascinat şi continuă să fascineze, iar turismul a avut întotdeauna de profitat de pe urma acestora. Editorii site-ului linternaute.com au realizat un clasament al celor mai populare destinaţii printre turiştii căutători de vampiri, incluzând două din România, Bran şi Sighişoara.
Castelul lui Dracula. Branul apare în clasamentul cu 10 poziţii pe locul 3. francezii îl numesc „Castelul lui Dracula”. Se menţionează că în secolul al XV-lea, acelaşi prinţ al Valahiei a fost luat prizonier de turci şi inchis în turnul Castelului Bran, în inima Munţilor Carpaţi. Acest monument naţional din centrul României aparţine familiei de Habsburg, se menţionează pe site-ul francez, unde turiştii sunt sfătuiţi să rămână peste noapte, în apartamentul amenajat în turn, pentru a fi mai aproape de Dracula.
Oraşul de baştină al lui Ţepeş. Despre Sighişoara, oraş medieval din Transilvania, se ştie că este oraşul de baştină al „prinţului Valahiei”, supranumit „Draculea” şi poreclit Vlad Ţepeş, după cum scrie L"internaute. Locaţia este plasată pe locul doi în clasament. Site-ul pomeneşte de faptul ca principele român s-a aflat la originea personajului legendar Dracula, creat de scriitorul Bram Stoker. Se menţionează şi că din 1431 până în 1436, tănărul Dracula a trăit alături de tatăl său, Vlad Dracul, în centrul istoric al Sighişoarei, care este înscris în prezent în patrimoniul mondial UNESCO.
Catedrală din New Orleans. Pe primul loc în clasament se află categrala St. Louis din New Orleans, statul Louisiana (SUA). Locaţia a devenit celebră odată cu romanul „Interviu cu un vampir” al scriitoarei Anne Rice, ecranizat ulterior. Aici, în oraşul de pe fluviul Mississipi, se spune că şi-ar fi atacat mai multe victime diabolicul conte Saint-Germain, în jurul anului 1880.
Oraşul din Twilight. În clasament mai apare şi oraşul Forks, din comitatul Clallam din statul Washington, SUA, punctul de plecare al trilogiei „Amurg/Twilight” şi popularizat cu aceasta ocazie, dar şi Castelul Erzsebet, din Slovacia, reşedinţa şi închisoarea primei mari figuri a vampirismului, contesa maghiara Erzsebet (Elisabeta) Bathory, supranumită „Elisabeta cea sângeroasă”. În acest top al destinaţiilor apare şi un cartier londonez, Camden, cu cimitirul său Highgate, unde au fost descoperite cadavre de animale golite de sânge, opera a Vampirului din Highgate.
Slovacia, Iralnda, Franţa. Satul Liptov din Slovacia este şi el o destinaţie populară printre amatorii de poveşti tenebroase, aici înregistrându-se primul proces oficial al unui vampir. Un locuitor al satului, Michael Casparek, a fost cercetat în 1718 pentru vampirism. Este menţionat şi cartierul Clontarf din nordul capitalei irlandeze, Dublin, unde s-a născut Bram Stoker, scriitorul aflat la originea mitului Dracula, sau Castelul Glamis, din Scoţia, care ascunde multe poveşti înfricoşătoare. Şi Parisul apare în acest clasament, pentru că adaposteste un muzeu al vampirilor şi al monştrilor imaginari. O atracţie inedită o reprezintă şi vizitele la cimitirul Pere-Lachaise.
Destinaţiile căutătorilor de vampiri
Iată cum arată clasamentul întocmit de L"internaute:
1. New Orleans
2. Sighişoara
3. Castelul lui Dracula din Bran
4. Forks
5. Castelul Erzsebet
6. Cartierul Camden din Londra
7. Cartierul Clontarf din Dublin
8. Castelul Glamis
9. Muzeul vampirilor din Paris