Sari la conținut

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a prezentat pentru gandul.info, care sunt cele mai nocive mezeluri din comerţ. Aceste produse alimentare  sunt bogate în chimicale şi  grăsimi "rele" care cauzează boli cardiovasculare şi obezitate. Nutriţionistul atrage atenţia că atunci când cumpărăm mezeluri trebuie să ne uităm foarte atent la etichetă. "Cele mai de proastă calitate mezeluri conţin, în cantitate mare, după apă,  grăsime şi carne MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile  care au rămas pe carcase ", a explicat Mencinicopschi.

Parizerul pare să ocupe primul loc în topul celor mai nocive preparate din carne. Acesta are în compoziţia sa 80% slănină şi şorici de porc, 10% MDM, carne dezosată mecanic, în compoziţia căreia intră oase măcinate. Acest aliment mai conţine făină de soia, amidon, dar şi condimente, printre care se numără sare, coriandru, boia de ardei.

● Crenvurştii pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare dacă nu sunt păstraţi în condiţii corespunzătoare. MDM-ul este găsit în mare parte din acest preparat din carne. Pieliţe şi grăsime se găsesc şi ele în compoziţia acestora. E-urile abundă şi ele, deoarece crenvuştii au mereu o culoare fragedă.

● Kaizerul este injectat cu soluţii care conţin sare, gelifianţi pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei. Carnea se regăseşte în proporţii destul de reduse.

● Salamurile conţin aditivi care imită gusturile condimentelor, zahăr, nitraţi, nitriţi, carmin, glutamat de sodiu - cunoscut şi sub denumirea de E 261 şi făină de soia în proporţie de 20%. Slănina şi şoriciul se găsesc în proporţi de 60% în acest preparat de carne, urmate de carne de calitate inferioară, în proporţie de 17%.

● Şunca ţărănească conţine slănină, urme de oase şi şorici în proporţie de 70%. De asemenea, alimentul mai conţine proteine din soia şi coloranţi - printre care se numără carminul. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră