Sari la conținut

Tinerii din centrele de amplasament, sprijiniţi de Asociaţia SCUT

Sunt doar o mână de oameni iar misiunea lor în viaţă este aceea de a-i ajuta pe alţii, mai ales pe tinerii care nu au avut norocul să aibă o familie alături, care să-i îndrume şi să-i înveţe despre greutăţile vieţii. Fiecare suflet are un destin pe care trebuie să-l urmeze, un potenţial fantastic şi vise care trebuie împlinite. Acestea sunt  principalele idei pe care angajaţii şi voluntarii Asociaţiei braşovene SCUT le insuflă tinerilor instituţionalizaţi.

Asociaţia de servicii sociale SCUT Braşov a luat naştere în anul 2000 cu ajutorul unei fundaţii din Irlanda de Nord. Până acum de serviciile asociaţiei au beneficiat aproximativ 300 de tineri ieşiţi din centrele de plasament sau care urmează să părăsească aceste instituţii.

Tinerii au nevoie de sprijin. „Pentru ei e ca şi cum ar intra pe o altă planetă, după ce ies din centrele de plasament e ca şi cum ar intra pe o planetă străină pe care nu o cunosc foarte bine în care nu au pârghii de support”, a spus Ioana Şerb director executiv Asociaţia SCUT.  Şi tocmai de aceea era şi este nevoie de o astfel de mână de ajutor, de o asociaţie care să le arate tinerilor calea pe care fiecare dintre ei vrea să o urmeze. „De foarte multe ori din cauza condiţiilor în care au crescut este foarte, foarte dificil să se vadă într-o lumină bună, au o părere foarte proastă despre ei înşişi, au impresia că nu merită foarte multe”, a mai spus Ioana Şerb.

După ce le scot tinerilor aceste ideei din cap, angajaţii şi voluntarii asociaţiei nu îşi încheie misiunea. Păstrează legătura cu aceştia, îi sprijină şi le oferă ajutor atât moral cât şi financiar ori de câte ori se află în impas. „Fiecare tânăr care vine aici este unic şi special în felul lui şi vine cu experienţa lui pe care o aduce pentru ceilalţi tineri. Nu vine să înveţe totul de la zero, fiecare vine cu un potenţial extraordinar şi ceea ce facem aici este să punem în valoare potenţialul fiecăruia”, a adăugat  Ioana Şerb.

Comunitatea e indiferentă. Pentru a realiza acest lucru asociaţia SCUT are două programe principale pentru tineri. În cadrul primului, intitulat AFTER CARE tinerilor li se oferă consiliere vocaţională, emoţională şi diferite activităţi de dezvoltare personală. Cu alte cuvinte acest program îi învaţă totul despre viaţă şi greutăţile care pot apărea pe parcurs. După ce au reuşit să îşi găsească un loc de muncă important este să şi-l păstreze şi astfel specialiştii asociaţie acordă o atenţie deosebită şi acestui aspect. Specialiştii asociaţiei au mai spus că se bucură că în ultimii ani braşovenii mai ales cei tineri înţeleg tot mai bine fenomenul voluntariatului. Ar vrea totuşi să vadă mai multă implicare din partea comunităţii şi bineînţeles şi-ar dori ca fiecărui tânăr care părăseşte un centru de plasament să-i  se acorde măcar o şansă pentru că odată cu acesta lumea se poate schimba. S.F.

Comentarii

Ultimă oră