La Braşov, preţurile au scăzut cu 15,8% faţă de trimestrul similar de anul trecut.
Proprietarii de terenuri intravilane destinate dezvoltărilor rezidenţiale au continuat să scadă preţurile în primul trimestru cu până la 16%, acest segment, împreună cu cel al caselor şi vilelor, fiind categoriile de proprietăţi rezidenţiale încă afectate de criză, potrivit imobiliare.ro.
Preţul terenurilor scade în continuare. Singurul segment rezidenţial care este încă departe de a-şi reveni este cel al terenurilor pentru construcţii, care înregistrează în continuare scăderi importante de preţ în toată ţara. La Braşov şi la Cluj, de pildă, preţurile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7%, mai mici decât la finalul trimestrului patru din 2010. La Constanţa, scăderea a fost de 5%, iar în Capitală de aproape 3%. Doar la Timişoara se poate vorbi de o stagnare.
Preţul apartamentelor îşi revine. Conform unei analize comparative privind evoluţia preţurilor la principalele categorii de proprietăţi rezidenţiale în primul trimestru, analiză realizată de www.imobiliare.ro, apartamentele sunt singurele care par să fi depăşit criza. După trei ani de scăderi succesive, evoluţia preţului solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari, intermediari şi dezvoltatori este pozitivă în trimestrul unu. Însă, casele şi vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au ieşit încă din recesiune şi înregistrează, în continuare, scăderi importante de preţ.
Casele noi şi-au crescut preţul la Braşov
La Braşov, preţul solicitat pentru casele construite înainte de 1990 a scăzut cu 0,8% în intervalul analizat. Principalul atu al caselor vechi rămâne amplasamentul, în cele mai multe cazuri zone semi-centrale sau cartiere foarte bune. Doar în privinţa preţului caselor şi vilelor construite după 1990 s-a înregistrat o creştere de 4%, la Braşov. Este însă vorba de o excepţie faţă de restul ţării.