Reorganizarea administrativă a ţării va avea consecinţe directe şi asupra cetăţenilor, care vor trebui să plătească schimbarea actelor de identitate. Printre documentele care vor trebui reînnoite se numără: cartea de identitate, permisul de conducere şi actele de cadastru.
700 de lei de buzunar. Opoziţia a venit cu o estimare în bani a costurilor pe care le presupun aceste schimbări. "La USL am încercat să vedem care sunt costurile pentru populaţie ale reformei administrative. Calculele noastră arată că, la preţurile actuale, fiecare cetăţean va trebui să plătească între 600 şi 700 de lei", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.
Încalcă normele UE. Pe de altă parte, Ponta mai spune că dacă va fi schimbată forma actuală a judeţelor, toate contractele încheiate de acestea vor fi blocate, întrucât UE nu acceptă schimbarea titularilor în proiecte pe parcursul desfășurării acestora. Social-democratul a acuzat şi faptul că subiectul reformei administrative lansate de Emil Boc este unul "făcut pe genunchi", în condiţiile în care planificarea unei astfel de reforme trebuie să îndeplinească nouă etape, conform acordului de asociere al României la UE, etape pe care actuala putere nu le-a parcurs.
USL vine cu altă variantă. În replică, USL va prezenta sâmbătă propriul proiect în privinţa reorganizării administrative a ţării. "Va fi o reformă pe patru ani 2012-2016 pentru a fi o reformă adevărată şi nu o minciună care să ţină o săptămână, cum este minciuna domnului Boc", a spus Ponta. Potrivit proiectului prezentat de Guvern, ţara ar urma să fie împărţită, în loc de cele 42 de judeţe, în opt regiuni: nord-vest, nord-est, vest, centru, sud-vest, sud, sud-est şi Bucureşti-Ilfov.