Institutul Naţional de Cercetare pentru Cartof şi Sfeclă de zahăr din Braşov are în administrare o fermă de taurine mai puţin obişnuite. Văcuţele de aici dau în medie 20 de litri de lapte pe zi.
Recordul a fost însă stabilit de o supervăcuţă, care a reuşi să dea şi 50 de litri într-o singură zi.
Record naţional.
Văcuţa minune de la ferma din Stupini are opt ani. Până să rămână gestantă, de la ea, fermierii au muls chiar şi 50 de litri de lapte pe zi. Se pare că văcuţa a stabilit un record naţional. “Acum nu mai dă 50 de litri de lapte, dar tot scoatem de la ea cel puţin 20. Avem însă alte văcuţe cu care ne mândrim şi ele dau lapte destul de mult”, spune Emil Neacşa, administratorul fermei de taurine.
Sămânţă de taur adusă cu avionul.
Ferma a obţinut astfel de recorduri datorită materialului genetic perpetuat, provenit de la cei mai buni tauri din lume. Văcuţelor din Stupini li se asigură împerecherea cu tauri de elită. Sunt aleşi tauri din aceeaşi rasă, Bălţată, dar şi Holstein Red. Materialul seminal soseşte cu avionul, în containere pe care sunt precizate numele taurului şi codul lui de autorizare în România.
Lapte şi carne.
Laptele colectat de la ferma din Stupini ajunge la unul dintre cei mai mari procesatori din judeţ. Mai apoi, produsele lactate pot fi găsite pe rafturile marilor magazine. “Laptele colectat de aici ajunge la procesator, este ambalat în cutii şi distribuit la marile lanţuri de magazine. De asemenea un alt mod de a scoate profit este acela de a vinde văcuţele. Unele dintre ele mai ajung şi la abator”, spune Neacşa.
Ca vacile germane.
Permanent circa 45% din vaci sunt gestante. Laptele acestor văcuţe conţine, în medie, 3,9% grăsime. Din el se prepară lactatele cele mai fine. Potrivit administratorilor fermei, ca valoare genetică, cea mai ridicată din România, taurinele de la Stupini sunt mai bune decât cele din Austria şi la egalitate cu cele germane, meritându-şi din plin calificativul de Supervăcuţe.