Sari la conținut

„Sunt cel mai mare monstru de la al Doilea Război Mondial încoace!”

Autorul atacurilor din Norvegia, care s-au soldat cu 93 de morţi şi zeci de răniţi, Anders Behring Breivik, recunoaşte faptele, dar nu crede că a făcut nimic "condamnabil", afirmă avocatul său, Geir Lippestad, citat de postul public NRK.

Şi-a dezvăluit planul  pe internet.  „A explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt", a adăugat avocatul. Cu doar şase ore înainte ca bomba din centrul oraşului Oslo să explodeze, suspectul de terorism Andres Behring Breivik a postat un videoclip pe YouTube, în care îi îndeamnă pe conservatori să "îmbrăţişeze martirismul", scrie WSJ. În cadrul videoclipului postat, Breivik promovează lupta contra Islamului şi apare în mai multe fotografii îmbrăcat într-un costum impermeabil, ţinând o puşcă automată în mână. În textul care însoţeşte videoclipul, norvegianul detaliază planul de atac pe care l-a pus în aplicare vineri, spunând că se va îmbrăca "în costum de poliţist" şi că "va fi extraordinar, toţi oamenii vor fi uluiţi". „Dacă elitele multiculturale ale Europei continuă să refuze să transfere puterea politică şi militară forţelor noastre revoluţionare conservatoare... atunci cel de-al Doilea Război Mondial e mic copil pe lângă carnagiul care va urma", se arată în videoclip.
Manifestul de 1.500 de pagini. Tot sub numele de "AndrewBerwick", Breivik a postat, pe site-ul norvegian freak.no, un manifest de 1.500 de pagini, numit "2083: O declaraţie de independenţă europeană", care descrie trecutul şi viziunile politică ale suspectului. O mare parte din manifest conţine diatribe împotriva marxismului şi cheamă la distrugerea guvernelor care sprijină idealurile marxiste.  În document, Breivik scrie că sunt "situaţii în care cruzimea este necesară" şi că "e mai bine să omori mai mulţi oameni decât prea puţini". În acelaşi document-manifest, norvegianul mărturiseşte că vrea să scape Europa de islamişti şi marxişti şi spune că, „dacă refuzi să aplici cantitatea necesară de cruzime, trădezi poporul pe care vrei să-l aperi". În manifest, autorul îi diabolizează pe premierul Jens Stoltenberg şi pe partidul său laburist, care are controlul majoritar în guvernul norvegian, acuzându-i de perpetuarea "ideilor culturale marxiste/multiculturaliste" şi de îndoctrinarea tinerilor cu aceste idei. Autorul acuză Partidul Laburist că îmbrăţişează acele idealuri şi de aceea permite "islamificarea Europei".
Riscă 21 de ani de închisoare. Breivik a fost pus sub acuzare pentru atentatul cu bombă din centrul capitalei Oslo şi pentru atacul armat asupra participanţilor la o tabără politică de pe insula Utoya, comise vineri şi soldate cu 93de morţi. Potrivit codului penal din Norvegia, sentinţa maximă pentru crime de război  este de 30 de ani de închisoare. În alte cazuri de crime foarte serioase, cel găsit vinovat poate primi maxim 21 de ani de închisoare.

A tras în plin. Cele două atacuri par să fi vizat Partidul Laburist, întâi biroul premierului Jens Stoltenberg, apoi şcoala de vară a tineretului laburist, la circa 40 de kilometri distanţă. Atacatorul, îmbrăcat în poliţist, a început să tragă la întamplare în tabăra de vară unde erau peste 600 de tineri. Mai mulţi adolescenţi de pe insulă au povestit că au reuşit să scape plonjând în apele îngheţate, în timp ce alţii s-au adăpostit după copaci ori s-au prefăcut a fi morţi, acoperindu-se cu cadavre.

Comentarii

Ultimă oră