Sari la conținut

Sportul şcolar în Săcele: Cât va mai trece până să existe cu adevărat?

Psihologii şcolari trag adesea semnale de alarmă referitor la faptul că, dacă copiilor nu li se pune la dispoziţie o modalitate constructivă de a-şi descărca energia, finalul la adolescenţă duce negreşit la violenţă fizică, alcoolism, fumat, internet în exces sau consum de droguri sau etnobotanice.
Din păcate, la nivelul Municipiului Săcele nu dispunem de 1-2 baze sportive şcolare multi­­­funcţionale care să ofere alternative copiilor, să fie integraţi în mişcări sportive pe câteva ramuri, măcar cele cu tradiţie în Săcele, cum ar fi sporturile de iarnă.
Aruncând o privire chiar în ţările învecinate, Ungaria de exemplu, observăm că orice localitate comparabilă cu Municipiul Săcele, adică cu 30- 40 mii locuitori, dispune de 2-3 baze sportive destinate exclusiv copiilor şi chiar 1-2 cluburi sportive şcolare cu câte 4-5 discipline sportive, unde elita şcolară să poată excela în ramura sportivă preferată.
În Săcele, din păcate, copiii nu dispun de nicio bază sportivă dedicată, iar pentru a putea practica un sport (de ex: tenis, înot, patinaj etc.) trebuie să se deplaseze la Braşov irosind bani şi mai ales timp. O localitate de mărimea Săcelelui ar trebui să poată pune la dispoziţia copiilor 5-6 terenuri de tenis, 3-4 terenuri de baschet/hadbal/fotbal, un ştrand şi un bazin acoperit, 2-3 pârtii de schi şi un patinoar artificial.
Ce s-a întâmplat în ultimii 20 ani cu puţinele utilităţi sportive din Săcele??... Pârtiile de la Bonloc, folosite din 1850, s-au împădurit natural, nefiind întreţinute, trambulina din ­Valea Largă se degradează pe zi ce trece, cu toate că există un proiect de modernizare care nu-şi vede ­finalitatea, astfel punând în ­pericol sănătatea copiilor care au curajul să se antreneze aici.
S-au ridicat două săli de sport, una chiar recent, dar acestea sunt dedicate în special orelor de educaţie fizică desfăşurate în şcoli, iar după orele de curs sunt închiriate contra cost de către adulţi, în special pentru a juca fotbal şi deci copiii au un acces limitat la acestea.
„Aşteptăm de la administraţia săceleană elaborarea şi implementarea unei strategii în ce priveşte sportul juvenil, pentru ca peste câţiva ani să ne mândrim cu copiii noştri pe podiumurile sportive, o activitate mult mai benefică decât sa-i urmărim în ce anturaje umblă sau cu ce alte activitaţi dubioase se mai ocupă.” declară Cristian Popa, vicepreşedinte PNL Săcele.

Comentarii

Ultimă oră