Sari la conținut

Spitalele închise nu se transformă în azile de bătrâni

În ciuda numeroaselor proteste ale oamenilor, spitalele din Codlea, Victoria şi Săcele rămân închise. Deşi, iniţial, se discuta ca aceste spitale să fie transformate în azile de bătrâni, între timp s-a renunţat la această idee. „Avem foarte multe azile de bătrâni în judeţul Braşov, chiar în localităţile respective, mai puţin la Codlea, iar gradul de ocupare nu ajunge nici măcar la 80%, astfel că această idee nu reprezintă o soluţie viabilă. Noi ne dorim să păstrăm activitatea medicală în cele trei centre şi vom propune unele soluţii. Rămâne ca medicii şi autorităţile locale să le accepte", a declarat Alexandru Bălescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Centre medicale. El susţine că autorităţile judeţene au propus Ministerului Sănătăţii păstrarea, cu reorganizarea şi reducerea activităţii, a celor trei spitale, dar solicitarea nu a fost agreată, drept care s-au înaintat alte propuneri. "Soluţia, pe care am propus-o şi consiliilor locale, şi medicilor, a fost ca spitalele să se reorganizeze ca ambulatorii de specialitate, cu internări de zi, dar şi cu cameră de gardă, realizată cu sprijinul centrelor de permanenţă ale medicilor de familie. O astfel de soluţie începe să se contureze în clădirea Policlinicii de pe lângă Spitalul Săcele", a explicat şeful DSP.

Caz special. În ceea ce priveşte Spitalul de Boli Cronice din Victoria, tocmai datorită profilului său şi faptului că în zonă este populaţie majoritar îmbătrânită, DSP a solicitat ministerului menţinerea unităţii cu paturi şi înfiinţarea unui punct de lucru al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean. Aici medicii nu au acceptat reorganizarea ca ambulatoriu de specialitate, din cauză că toţi fac naveta, unii chiar din Sibiu.

Zi decisivă miercuri. La Codlea, în schimb, funcţionează numai pe timpul zilei camera de gardă, care a fost redeschisă şi este finanţată din donaţii, printre care cele provenite din indemnizaţiile consilierilor locali. Miercuri însă va avea loc termenul de judecată privind continuarea activităţii ca unitate cu paturi, prin obligarea CASJ la a încheia contract de finanţare cu Spitalul Municipal din Codlea.

Pacienţi în plus. În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, datele prezentate de şeful DSP arată că solicitările la Ambulanţă pentru cele trei localităţi au crescut foarte puţin în aprilie, faţă de martie, de la 621, la 679. În schimb, internările au scăzut, chiar la jumătate, în cazul codlenilor. Numai la UPU creşterile sunt spectaculoase: la Copii cu 500, iar la Judeţean cu 1.000 mai mule prezentări din Codlea, Săcele şi Victoria, în aprilie, faţă de martie.

Comentarii

Ultimă oră