Specula din pieţele braşovene le dă bătăi de cap atât cumpărătorilor, dar şi comercianţilor, fie ei intermediari sau producători.
Vremurile în care braşovenii cumpărau de la producătorii preferaţi indiferent de preţ au apus de mult. Acum, oamenii fac turul tarabelor în speranţa că vor putea să-şi cumpere măcar strictul necesar.
Ca la muzeu: priveşti şi pleci. „Dăm roată întâi să vedem unde e mai ieftin. Dacă nu e, plecăm acasă. Afectează că îşi pun adaos. Dar dacă nu au unde să se ducă în altă parte”, ne-a spus o braşoveancă aflată la cumpărături. „Foarte greu ne descurcăm. Şi tot mergem şi ne învârtim ca să găsim ceva mai convenabil. Producătorul nu vine încoace, le vinde la ăştia”, ne-a declarat o altă braşoveancă.
„Nu am cumpărat. Sunt mai scumpe. Lunea sunt şi mai puţine şi mai scumpe”, a spus un braşovean. De vină pentru preţurile piperate sunt şi intermediarii. Aceştia se apără şi spun că de cele mai multe ori cumpără marfa şi pun la preţ doar 50 de bani. În realitatea însă diferenţa de preţ este cu mult mai mare.
Explicaţia comercianţilor. Trebuie să stabilească un preţ mai mare ca să ne putem acoperi cheltuielile: benzina, chiria şi taxele lunare. „Nu au o palmă de pământ, da au certificat de producător. Asta e specula, de fapt? Da, asta e! Mesele astea sunt 12 milioane pe lună. Plus că le dai impozit pe fiecare lună. Şi mai rămâne ceva profit? Păi uite aşa, la limită, cât să mai mâncăm o pâine şi să putem trăi”, a declarat un comerciant.
„Ce cumpărăm de la ţărani, luăm doar ţepe. Mult se aruncă. Avem 30, 40 de bani din care benzina, contabilul, tarabele şi e foarte greu”, a declarat Andrei Tarlaban – intermediar. Bătaia pe cumpărători se dă intre puţinii producători şi intermediari. „Un minim. Nici măcar munca nu ne-o scoatem. Ce să facem! Tot acelaşi preţ îl au şi ei pentru că iau de la en-gros. Da’ şi ei la rândul lor trebuie să trăiască din ceva. Servicii nu sunt şi nu sunt de condamnat”, a spus un producător.
Din cauza speculanţilor, pieţele braşovene încep să îşi piardă clienţii. Preţurile mari îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte să cumpere chiar şi strictul necesar şi mulţi aleg să îşi cumpere fructele şi legumele din supermarketuri. (A.C.)