Începând cu data integrării în Uniunea Europeană, românii pot pleca în străinătate să-şi caute de lucru chiar dacă sunt şomeri, luându-şi cu ei, pentru o perioadă limitată, indemnizaţia de şomaj pe care-o primesc. Situaţia se aplică şi pentru şomerii din UE care pot veni în România să-şi caute un loc de muncă, fiind plătiţi de statele lor.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOM) Braşov, anul trecut, 140 de braşoveni care lucrau în străinătate şi-au pierdut locurile de muncă şi au beneficiat de indemnizaţie europeană de şomaj. Pentru ei, AJOFM Braşov a eliberat anul trecut formularele E 301, care le atestă perioadele de asigurare ce corespund unei activităţi salariate din România, perioade de vechime în muncă ce se iau în calcul la stabilirea ajutorului. Asemenea formulare au venit, anul trecut, din Spania - 69 şi Italia - 50, Germania -10, din Ungaria -6, Belgia - 2, Austria, Cehia, Slovenia -câte unul.
Anul trecut, la Braşov au fost 9 străini care au dorit să-şi găsească un loc de muncă la Braşov: 6 din Germania şi câte unul din Belgia, Franţa şi Marea Britanie. Sursa citată precizează că plata indemnizaţiei de şomaj este făcută de ţara din care a plecat străinul. În cazul în care şomerul primeşte formularul U 2 şi nu se prezintă într-un anumit termen la locul pe care l-a cerut, plata şomajului îi este suspendată. De asemenea, dacă în 6 luni, „şomerul european” nu şi-a găsit un loc de muncă în ţara în care şi-a „transferat” şomajul, este obligat să revină în ţara din care a plecat.