Sari la conținut
somajul-tehnic-se-prelungeste-pana-la-1-iunie

Guvernul a decis prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie!


   Se prelungește șomajul tehnic până la 1 iunie 2020 pentru toate domeniile acoperite în acest moment. După această dată, vor mai fi sprijinite prin această măsură pasivă doar câteva sectoare de activitate.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că şomajul tehnic se prelungeşte până la 1 iunie 2020. De asemenea, plata salariilor pentru angajaţii întorşi la muncă va fi sprijinită de Guvern.

Guvernul a decis joi prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie, cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricţionate, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan.

„Guvernul a decis astăzi prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020 cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricţionate în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Vorbim deopotrivă despre angajaţi cu contracte individuale de muncă, dar şi despre profesii liberale, PFA şi alte categorii de profesionişti. Intenţia noastră declarată este, aşadar, să acordăm această formă de sprijin şi, în paralel, cu data de 1 iunie să venim cu măsuri active”, a declarat Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

Raluca Turcan a precizat că măsura face parte dintr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Executiv pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pe mai multe domenii, printre care şi cel al protecţiei sociale, pentru oameni şi companii după perioada stării de urgenţă.

Raluca Turcan a mai adăugat că de la 1 iunie se vor lua măsuri pentru a suporta o parte din salariul celor întorşi la muncă. „În paralel, începând cu data de 1 iunie, să venim cu măsuri active, care pe partea de angajaţi să includă inclusiv suportarea unei părţi din salariu pentru cei care se întorc din şomaj tehnic sau intră pe partea muncii”, a mai adăugat aceasta.

„Aceste măsurile se vor aplica pentru o perioadă limitată de timp şi doar în unele domenii pentru care se vor menţine restricţii, acestea vor merge în paralel cu măsurile active de relansare a economiei şi de sprijin ţintit pentru categoriile vulnerabile”, a menţionat Raluca Turcan.

„Șomajul tehnic se va prelungi cu siguranță. În primă instanță se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite și acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă și legea votată în Parlament dar și opțiunea pe care Guvernul o avem pe baza studiilor epidemiologice, de a canaliza această măsură care totuși este pasivă. Înseamnă că persoana stă acasă, nu lucrează.


    Restul economiei va fi sprijinită în mod activ ca să-și reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, pentru o perioadă de 3 luni în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35%-45%. După 3 luni suma va descrește, pe măsură ce companiile reintră în activitate.” a declarat și Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Comentarii

Ultimă oră