Medicii de familie braşoveni decid luni dacă semnează contractul cu Casa de Asigurări. Ca şi colegii lor din ţară, ei cer o perioadă "de graţie" din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS), după ce normele Contractului-Cadru pentru 2011-2012 vor fi publicate în Monitorul Oficial, pentru a stabili dacă îl vor semna sau nu.
Potrivit dr. Şerban Mircescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, peste 160 dintre cei peste 300 de doctori de familie din judeţ semnaseră anterior rezoluţia de a nu încheie contractele cu CNAS prin Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ). Aceeaşi decizie fusese luată şi de majoritatea colegilor din ţară. Pentru a evita un blocaj în Sănătate de la 1 aprilie, Guvernul a amânat cu două luni intrarea în vigoare a noului contract-cadru şi implicit termenul până la care medicii de familie vor putea semna contractele, activitatea şi finanţarea făcându-se pe baza unor acte adiţionale, adică după vechile reguli.
Nemulţumiri. Mircescu spune că asociaţiile medicilor de familie au cerut ca în acest interval să fie făcute modificările pe care le consideră absolut necesare, altfel, medicii vor ieşi din sistemul de asigurări sociale şi pacienţii vor rămâne fără medicamente compensate şi bilete de trimitere la spital şi medicul specialist, bilete pe caza cărora serviciile le sunt acordate gratuit. Ei au cerut scoaterea plafonului de prescriere a reţetelor compensate, eliminarea sancţiunilor abuzive, reconsiderarea sistemului de plată. Medicii de familie consideră că informatizarea cabinetelor medicale şi achiziţionarea cititoarelor de carduri ar trebui să intre în atribuţiile CNAS. De asemenea, medicii de familie nu vor să completeze cardurile de sănătate ale pacienţilor în timpul programului, pentru că atunci ar trebui să-şi exercite profesia şi să ocupe de pacienţi şi consideră că această activitate trebuie remunerată separat.