Sari la conținut

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Braşov, Ioan Popescu, a anunţat luni că s-a finalizat în întreg judeţul culegerea datelor în cadrul recensământului Persoanelor şi Locuinţelor 2011.

În ultima zi, de frica amenzilor, sute de braşoveni, unii care nu au fost găsiţi acasă sau nu şi-au declarat CNP-ul, au dat buluc la Primărie. Astfel, recensământul, care a fost plin de întâmplări hazlii, s-a încheiat în aceeaşi notă de brambureală, arătând ca o oglindă a societăţii româneşti. Oamenii i-au ţinut adesea pe recenzori cu lungi poveşti ori i-au însărcinat să le transmită la Guvern sau măcar la şeful de bloc reclamaţiile.
„Auzi, dragă, eu unde dorm?” Un bărbat nu voia să fie trecut ca având domiciliul în locuinţa în care tocmai pregătea o ciorbă. „Păi aici stă fosta mea soţie cu fetele. E mai complicat, eu stau când aici, când acolo, când la fratele meu, când la mama la ţară… deci unde mă recenzează şi pe mine cineva?”. După ce i s-a spus că acolo unde are reşedinţa, adică unde doarme, şi-a sunat fosta soţie: „Auzi, dragă, eu unde dorm? Că a venit doamna cu recensământul şi mă întreabă!”.
„Cum vă permiteţi să puneţi astfel de întrebări?” Într-un apartament cu o cameră, amenajat într-o fostă uscătorie, recenzorul a fost aspru criticat de proprietară. „Când am ajuns la întrebarea «Aveţi toaletă?», doamna a reacţionat violent, reproşându-mi faptul că îmi permit să pun astfel de întrebări după o viaţă de muncă, secolul XXI, şi aşa mai departe. Aşa era întrebarea din formular“, a mai spus recenzorul. Un alt bărbat i-a indicat ferm recenzorului: „Scrieţi fără religie, ca să nu mai dea ăştia bani la biserică!”.
Dificultăţi de comunicare Scene interesante au oferit şi copiii. „Pe unul din formulare sunt trecute mai multe dificultăţi: de auz, de vedere, de vorbire. Când l-am întrebat pe tată, mi-a spus că nu are niciun fel de dificultăţi. Fetiţa a sărit imediat şi mi-a spus că minte, pentru că are dificultăţi de comunicare cu ea“, povesteşte un recenzor.
„M-a înnebunit cu numele Brian!” De partea cealaltă, şi cetăţenii recenzaţi împărtăşesc din experienţele trăite în timpul recensământului. „Al nostru a stat 45 de minute şi-mi venea să-l dau afară cu mătura… la cinci oameni câţi suntem a făcut vreo 7 greşeli şi m-a înnebunit cu numele Brian (al doilea nume al băiatului meu), că aşa trebuia să-l cheme şi pe fi-su, dar era pe timpul lui Ceauşescu şi nu putea, însă în secret îi ziceau Brian. Nu ştiu cum i-a ales pe ăştia, aşa de pe stradă???”, s-a revoltat o braşoveancă.
Obligaţi să mănânce Iată ce povesteşte alt recenzor: „După ce am asistat la o ceartă conjugală deoarece nu se găseau buletinele pentru a oferi datele, domnul m-a invitat să beau cu el. La răspunsul meu negativ, m-a privit tulbure şi m-a întrebat dacă nu cumva sunt pocăit. Unui alt recenzor gazda nu a vrut să îi ofere niciun fel de date până nu a mâncat din gogoşile pe care le pregătise.
„Daci liberi” cu cetăţenia „latină” Unii dintre cei recenzaţi s-au declarat „daci liberi”, „ţigani musulmani”, ori au declarat că limba maternă este „cubaneza”, iar cetăţenia „latină”. Un bărbat care locuia într-o vilă impozantă a susţinut că nu are apă, canalizare, apă caldă ori termopane. Un altul a desemnat câinele drept capul gospodăriei. (A.G.)

Comentarii

Ultimă oră