Sari la conținut

Pictoriţa de 97 de ani glumeşte spunând că este „cel mai vechi locuitor al Braşovului”.

Marţi plenul Consiliului Local va analiza propunerea ca venerabila pictoriţă Silvia Maria Grigore să primească titlul de cetăţean de onoare al Braşovului.
Născută la Odobeşti. Artista a avut până acum peste 50 de expoziţii personale, în ţară şi străinătate. Galeria Okian găzduieşte până în 3 iunie o nouă expoziţie de tablouri ale artistei, sub genericul „Flori şi armonie”. A cunoscut lumina zilei acum 97 de ani (2 aprilie 1914 în Odobeşti), într-o familie creştin ortodoxă, fiind al doilea copil din cei şapte ai avocatului Dimitrie Constantinescu şi ai Mariei Constantinescu, nepoata Mitropolitului Metianu. Tărâmul natal, un loc care vorbeşte cel mai bine despre istoria şi calitatea vinului  îi trezeşte şi acum amintiri plăcute.
Filosofie şi Belle Arte. Acolo a terminat şcoala primară, urmând apoi Liceul Ortodox la Bucureşti şi, în continuare, Facultatea de Filosofie, unde i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi Dimitrie Gusti. În acelaşi timp, a frecventat şi cursurile Facultăţii de Belle Arte, fiind pasionată de pictură, la fel ca şi mama sa. În 1934, Silvia Maria Grigore se căsătoreşte cu locotenentul Liviu Grigore şi devine braşoveancă. Glumeşte spunând că este, probabil, cel mai vechi locuitor al Braşovului.
Flori şi struguri. Are trei fiice, şi ele pasionate de pictură. În cazul Silviei Grigore, se poate spune că pictura a fost mai mult decât o pasiune, ea devenind în perioada comunistă un mijloc prin care a putut supravieţui. Acum, la onorabila sa vârstă, Silvia Grigore nu încetează să uimească. Tablouri cu flori, peisaje, în majoritatea lor din zona Branului, struguri din viile de Odobeşti, toate acestea sunt imortalizate de mână pictoriţei şi transpuse pe pânză, alături de un strop de suflet.
„S-a ridicat mereu deasupra”. Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre care va fi prezentat consilierilor locali, Silvia Maria Grigore a suferit foarte mult în perioada comunistă, pentru că soţul, fost ofiţer al Armatei Române, în 1952 a fost arestat politic, fiind socotit „duşman al clasei muncitoare”. „S-a ridicat mereu deasupra, în faţa şevaletului, care i-a furnizat mereu energie şi voinţa de-a înfrânge istoria”, se mai arată în document.

Comentarii

Ultimă oră