Sari la conținut

Semnal de alarmă: Industria textilă în colaps

semnal-de-alarma-industria-textila-in-colaps

Astăzi, 11 martie 2021, la inițiativa CONAF, a avut loc o dezbatere pe tema ,,Industria textilă în pandemie”.


La discuții au participat doamna Oana Marciana Özmen, secretar în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, președintele comisiei, domnul Sándor Bende, senatorul Silvia Dinică, președinte Comisia Economică din Senatul României precum și peste 35 de antreprenori din Satu-Mare, Timișoara, Slatina, București, Bacău, Brașov, Bârlad, Cluj, Baia-Mare, etc.


Problema revenirii acestui sector grav afectat în ultimul an a fost principalul subiect al dezbaterii CONAF de astăzi. Industria textilă secundară reprezintă peste 200.000 de angajați, respectiv circa 4% din salariații din România. Marea majoritate a companiilor care activează în acest domeniu se confruntă cu mari dificultăți financiare din cauza volumului mic al comenzilor ca urmare a scăderii consumului intern și internațional.
Sorina Tulan (Satu Mare), antreprenor cu peste 20 de ani vechime în acest domeniu, a reclamat faptul că o lipsă a predictibilității în ceea ce privește reluarea comenzilor poate conduce către imposibilitatea de a mai asigura salariile pentru următoarele luni.


Alături de alte industrii grav lovite în pandemie, industria textilă a fost grav afectată, înregistrând diminuări de 40-80% din cifra de afaceri, stocuri mari de marfă, magazine închise, cerere scăzută, iar băncile au plasat această ramură a industriei în zona business-urilor greu de finanțat.

Antreprenorii prezenți au solicitat de urgență identificarea unor soluții care să ofere posibilitatea menținerii angajaților precum și eșalonarea obligațiilor financiare adunate pe perioada pandemiei (atât la Bugetul de Stat cât și la Administrația locală) pentru o perioadă de 5 ani, declararea industriei textile secundare ca și prioritate, TVA 9% pentru produsul textil românesc coroborat cu funcționarea legii șomajului tehnic pe toată perioadă pandemică pentru industria textilă și organizarea a două târguri într-un an pentru promovarea și încurajarea consumului produselor românești, pentru a nu colapsa în perioada imediat următoare.


,,Această dezbatere este începutul unui lung șir de discuții pe care intenționez să-l am cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a găsi, acolo unde este posibil, soluții legislative. Spre exemplu, voi lua ca temă legiferarea antreprenoriatului creativ care este o problemă ridicată în cadrul discuțiilor de astăzi. Punct cu punct, vom analiza problemele și le vom transmite către Executiv, ministerelor de resort, și vom căuta activ, cu implicare asiduă, soluții.” a declarat doamna deputat Oana Özmen.


Cristina Chiriac, Președinte CONAF, a declarat: „Am inițiat această dezbatere privind problemele din industria textilă și a confecțiilor pentru ca trebuie luate rapid măsuri pentru a revigora acest domeniu. Problemele cu care mediul de afaceri se confruntă s-au acutizat pe fondul pandemiei, iar acest domeniu caută cu disperare soluții pentru a supraviețui. TVA de 9% pentru produsele textile reprezintă o gură de oxigen și un prim pas pentru a stimula fabricarea de produse < made in Romania >”.


“Înțelegem dificultățile pe care le întâmpină antreprenorii după criza anului 2020 și asigurăm Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin de sprijinul total al Comisiei pentru industrii și servicii din cadrul Camerei Deputaților, în limitele competențelor, pentru a depăși această situație grea și a relansa industria textilă din România.” a declarat domnul deputat Sándor Bende, Președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.


La rândul său, Mirela Bucovicean, președintele Comisiei Industriei ușoare din CONAF, explica: „Cerem aplicarea TVA-ului la marja de profit pentru vânzarea (de către companiile revânzătoare/de distribuție) a bunurilor produse/fabricate de micii producători, ca măsură fiscală esențială pentru aceștia. În acest moment, TVA-ul se aplică la prețul total de la raft, acesta fiind format majoritar din prețul de achiziție care nu este purtător de TVA și doar într-un procent minoritar din adaosul comercial al comerciantului care este purtător de TVA. În fapt, această aplicare deficitară a TVA-ului conduce la îngreunarea buzunarului consumatorului și obținerea unui preț necompetitiv."


“Problemele cu care mediul de afaceri se confruntă s-au acutizat pe fondul pandemiei care, din păcate, nu dă semne încă să se oprească. Industria textilă, practic, a avut stocurile blocate în momentul declanșării stării de urgență și de atunci “gâfâie” în căutarea unor soluții care să le permită supraviețuirea în aceste condiții extrem de dificile. Reprofilarea pe alte sortimente de produs, schimbarea de produs sau de ofertă nu se află la îndemâna oricărui întreprinzător pentru că depinde de o schimbare a tehnologiei folosite. Este important să avem aceste discuții pentru că sunt aspecte pe care nu le putem afla decât direct de la reprezentanții mediului de afaceri. Trebuie să găsim niște soluții care să fie de ajutor pe termen scurt și sustenabile pe termen mediu și lung.” - a declarat doamna senator Silvia Dinică, Președinte al Comisiei Economice din Senatul României.


„Este important să venim cu soluții la problemele reale din economie. Ajutorul pe care industria textilă și a confecțiilor trebuie să–l primească poate stimula revenirea la normalitate si crearea de valoare adăugată reală în economie. Sunt convinsă că autoritățile nu vor sta deoparte și se vor implica activ pentru ca acest sector să renască după pandemie, păstrând astfel în țară specialiștii din domeniu și susținând produsul românesc cu origine de fabricație 100% în țară”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Comentarii

Ultimă oră