Sari la conținut

Distribuitorii de gaze naturale din România E.ON Gaz şi Gaz de France au cerut majorarea preţului la consumator cu 25%, motivând că înregistrează fiecare pierderi de câte 600 de milioane de lei/an.

Treptat. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor, a declarat că cele două companii au propus, conştiente că această scumpire nu se poate face dintr-o dată, un calendar de scumpiri în trepte: 5% la 1 aprilie, 9% la 1 iulie şi 7% la 1 septembrie.

Presiuni. Iancu a mai declarat că E.ON Gaz şi Gaz de France nu vor sub nicio formă să lase majorarea preţurilor pentru anul 2012, motivând că este an electoral iar ANRE nu este independentă, fiind în subordonarea premierului. De asemenea, cele două companii susţin că, dacă nu li se acordă majorarea, nu au bani pentru continuarea lucrărilor de modernizare a reţelelor. Deciziile din ultimii doi ani ale autorităţilor de a plafona preţul gazelor pentru populaţie din considerente politice, în timp ce cotaţiile au urcat pe pieţele internaţionale, se întorc acum împotriva românilor. Operatorii de pe piaţa gazelor spun că au pierderi de sute de milioane de lei, iar o revenire bruscă la preţul corect ar şoca pe toată lumea.

Ţine în frâu preţul. Pe de altă parte, Ministerul Economiei afirma la începutul lunii că preţurile gazelor naturale nu ar trebui să crească nici în prezent, nici în viitor, neexistând motive pentru această evoluţie. Singura instituţie abilitată în România să emită decizii cu privire la preţul gazelor naturale este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ultima scumpire în 2009. Preţul gazelor pentru populaţie este neschimbat de la 1 iulie 2009, când a fost redus cu 5%. Atunci, gazele de import, care însemnau 18% din consum, costau 290 de dolari pe mia de metri cubi, iar acum au un preţ de peste 400 de dolari pe mia de metri cubi şi o pondere de 40% din consum.

Comentarii

Ultimă oră