Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, a atras atenţia preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”. Minea pune creşterile de preţ pe seama scumpirii producţiei primare. „În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnă că preţul produsului din carne procesat va creşte undeva pe la 8%. Însă creşterea nu o să fie la fiecare produs” a precizat Minea.
Materii prime scumpe. El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea preţurilor la alimente. „Atâta timp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, un excedent, ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană, acest lucru nu poate fi stopat”, a explicat el.
Legume mai ieftine. În ceea ce priveşte uleiul şi zahărul, Minea a adăugat că nu se mai aşteaptă noi scumpiri. Aceeaşi situaţie este şi în cazul pâinii. În acelaşi timp, veşti mai bune vin în perioada următoare în ceea ce priveşte legumele şi fructele. Cum urmează sezonul cald, legumele şi fructele ar trebuie să se ieftinească.
Cartofii, la mare preţ. În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).