Anul trecut, pe un ger siberian, au participat la sărbătorirea Unirii, în Piaţa Sfatului, circa cinci sute de braşoveni, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, directori de instituţii deconcentrate, Juni şi… membri ai Organizaţiei Noua Dreaptă. Acum, însă, la ora stabilită pentru eveniment, 17.30, era doar un grup mic de persoane lângă fântână, cei mai mulţi tineri şi pensionari. În plus, nici urmă de politician in zonă.
Scripcaru, călător. Însă oamenii veniţi pentru horă spun că puţin după ora 17.00, primarul George Scripcaru ar fi făcut un raid de recunoaştere prin Piaţă, dar că ar fi făcut stânga împrejur şi ar fi dispărut rapid, probabil de teamă că va fi huiduit la fel de copios ca şeful său, Traian Basescu, la Iaşi şi Focşani. Sau şi mai rău să fie chiar bulgărit.
A lipsit şi fanfara. Nici tradiţia studenţilor braşoveni de a ajunge în Piaţă după un marş din Complexul Memorandului, n-a fost păstrată în acest an, iar studenţii basarabeni şi bucovineni au lipsit şi ei. Lipsa fanfarei militare a fost suplinită de reprezentanţii Centrului Cultural Reduta, cu o înregistrare la staţia de amplificare.
Hora minusculă. Tot cei de la Reduta au salvat sărbătoarea, chemându-i pe tinerii din ansamblurile de dansuri populare ce se pregăteau pentru spectacolul de la centrul cultural, astfel că hora minusculă a devenit una de aproape 200 de persoane, ce se întindea la un moment dat mult în jurul fântânii. Totuşi, la final, mulţi s-au arătat decepţionaţi de lipsa de interes a autorităţilor: “Este exact ca pe vremea lui Cuza şi a lui Moş Ion Roată. Boierii stau pe margine şi vorbesc de unire, dar tot poporul să se unească să ducă greul!”, a spus cu năduf un pensionar braşovean.