O elveţiancă munceşte să restaureze orgile din România. Cu bani aduşi din ţara ei, o fostă profesoară de sport, devenită maestră în restaurat instrumente muzicale, redă sunetul celor peste 1.500 de orgi autentice, originale, de o valoare inestimabilă, lăsate în paragină în lăcaşurile de cult din România, anunţă www.jurnalul.ro.
Reparator de orgi. Barbara Dutl a venit în România acum 8 ani, de dragul orgilor de la noi. A intrat în lumea lemnului şi a mirosului înţepător de clei după 10 ani de predat sport. 12 ani a stat pe lângă meşteri pricepuţi din Elveţia, ţara care pune la rang înalt şcolile şi atelierele de restaurat/construit orgi. Pentru a deveni restaurator de orgi trebuie să mai faci încă trei ani de şcoală, pe lângă cei necesari pentru a fi doar constructor de orgi. Studiul de piaţă făcut de preşedintele fundaţiei pentru care lucrează, Ferdinand Stemmer, a arătat că Transilvania e plină de orgi autentice, peste 1.500, extrem de valoroase, dar lăsate în paragină. A reparat mai întâi orga bisericii din satul Chendu, de lângă Târgu-Mureş.
Administrator de şcoală. Din 2003, de când Fundaţia elveţiană pentru orgi a înfiinţat la Hărman şcoala de restaurat orgi, la poarta fostei biserici reformate, Barbara Dutli este administratorul Şcolii de constructori-restauratori de orgi, unică în România. Din Elveţia a venit o echipă întreagă. Li s-au alăturat pe parcurs şi câţiva studenţi de la Conservator şi elevi de la Liceul de muzică din Braşov. „Am avut în primul an de la înfiinţare o fată extraordinar de talentată. Acum a ajuns să lucreze în Austria, la una dintre cele mai cunoscute firme de restaurat instrumente. Şi acum avem copii talentaţi. Pe cei mai buni dintre ei îi oprim, îi angajăm la noi”, spune cu mândrie profesoara.
Trusă cadou pentru cei mai talentaţi elevi. Adevărata provocare a fost orga din Biserica Neagră de la Braşov, cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari orgi mecanice din Europa. În afară de doar nouă tuburi, celelalte, până la 4.000, sunt originale. „Munca este cumplit de grea pentru a curăţa interiorul şi a o face şi funcţională”, spune Barbara Dutli. Restaurarea instrumentului a durat patru ani.
Barbara Dutli stă mereu printre elevii săi, dând indicaţii şi ajutându-i. Mulţi dintre ei au ajuns la cursuri în Elveţia, în Ungaria. „La sfârşitul şcolii, celor care au dovedit că merită le dăm trusa cu unelte cadou. E o trusă foarte scumpă, care costă peste 1.000 de euro”, spune elveţianca, care a ajuns să iubească România.
"Din România au dispărut meşterii restauratori de orgi. Doar unul mai este în Sibiu. Este păcat, mai ales cu asemenea tezaur de orgi" a declarat Barbara Dutl, administratorul Şcolii de constructori-restauratori de orgi