Sari la conținut

Membrii Guvernului au aprobat ieri, într-o şedinţă, reducerea taxei auto cu până la 25%. La calcularea taxei se va ţine cont de criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 şi deprecierea autoturismului.

Potrivit proiectului iniţiat de ministerul mediului, proprietarii autoturismelor care au fost nevoiţi să plătească o taxă mai mare decât cea care va rezulta din noua lege, au dreptul să ceară restituirea diferenţei de bani.
Cine o plăteşte. Taxa de poluare va fi plătită o singură dată pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.
Noua taxă va fi plătită de către cumpărători. De exemplu, dacă o persoană vrea să cumpere o maşină care a fost achiziţionată, tot la mâna a doua, din România, după 1 iulie 2008, atunci aceasta va fi nevoităsă plătească noua taxă, pentru că taxa aplicată de la acea dată era aplicată doar maşinilor la mâna a doua de import. Dat fiind faptul că taxa va fi plătită doar la vânzare, de către cumpărător, rezultă că nu vor fi afectaţi de această taxă cei care nu efectuează nicio tranzacţie.
Statul va încasa în urma aplicării noii variante a taxei de poluare circa 331 de milioane de lei pe an, după cum a precizat ministrul Mediului.

Comentarii

Ultimă oră