Sari la conținut

Cea de-a XXI-a întâlnire a saşilor din Transilvania va avea loc pe 17 septembrie la Braşov. Până acum evenimentul avea loc într-o localitate din apropiere de Mediaş, dar de câţiva ani organizatorii ai decis ca întâlnirea să aibă loc şi în alte zone unde sunt vorbitori de limba germană. După Sibiu şi Bistriţa a venit şi rândul Braşovului. "Am ales în acest an ca loc de desfăşurare Braşovul, datorită acestui mare jubileu pe care îl serbăm, 800 de ani de la prima atestare a Ţării Bârsei. Este vorba de o diplomă prin care regele maghiar Andrey al II-lea a conferit Ordinului Cavalerilor Teutoni Ţara Bârsei, mai exact în anul 1211", a declarat Wolfgang Wittstock, preşedintele filialei Braşov a Formului Democrat al Germanilor din România. La sărbătoare sunt aşteptaţi aproape trei mii de participanţi. Saşii transilvăneni (în germană Siebenbürger Sachsen, colocvial Sachsen) sunt o populaţie de origine etnică germană, stabilită în sudul şi în nord-estul Transilvaniei începând cu mijlocul secolului al XII-lea.

Cine sunt saşii transilvăneni?

Saşii transilvăneni (în germană Siebenbürger Sachsen, colocvial Sachsen) sunt o populaţie de origine etnică germană, stabilită în sudul şi în nord-estul Transilvaniei începând cu mijlocul secolului al XII-lea. Colonizarea germanilor în Transilvania a fost iniţiată de regele Géza al II-lea (1141-1162) al Ungariei, fiind justificată, în esenţă, prin raţiuni de ordin economic şi militar. Regele Andrei al II-lea al Ungariei (1205-1235) a colonizat în anul 1211 în Ţara Bârsei Ordinul cavalerilor teutoni, pe care apoi l-a alungat în anul 1225, după confruntări armate. Denumirea de "saşi" (Saxones), a cărei origine este controversată, dată coloniştilor este atestată documentar doar în 1206, cînd regele Andrei al II-lea a conferit privilegii saşilor şi le-a asigurat un statut juridic propriu. Deoarece în cancelaria regală s-a încetăţenit denumirea de "sas", germanii din Ardeal au fost denumiţi în mod unitar saşi.. Timp de câteva decenii, sarcina principală a coloniştilor germani a fost apărarea graniţei Regatului Ungar din sudul Transilvaniei. Procesul colonizării germane în Transilvania a continuat până spre sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul veacului următor, arată Newsbv.ro.

Programul complet al evenimentului:

ora 10.00 – Slujbă festivă la Biserca neagră, oficiată de episcopul Reihart Gruib

11.15-11.30 – Formarea coloanei festive

11.30 – 12.30 – Intonarea imnului saşilor: „Siebenbürgen, Land des Segens“ şi parada portului popular german cu acompaniament de fanfară, pe traseul str. orge Bariţiu – Şirul Beethoven – str. Poarta Schei – str. George Coşbuc – Arena Liceului cu program sportiv

13.30 – 17.00 – Program cultural cu muzică de fanfară. dansuri poulare germane etc.

La Centrul Cultural Reduta

16.45 – Decernarea medaliei „Honterus“ mai multor membri ai comunităţii saşilor, de către preşedintele Asociaţiei saşilor braşoveni emigraţi, Festrede von Hansgeorg von Killyen.

17.00 – Prezentarea timbrului poştal „Biserica-cetate din Biertan“, emisiune comună România-Germania.

Comentarii

Ultimă oră