Inspectorii ITM, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, au luat la puricat lucrătorii din Poiana Mică unde îşi desfăşoară activitatea mai multe firme de construcţii.
15 firme din Braşov au fost controlate de inspectorii ITM. Mai mult decât atât, angajatorii riscă dosar penal dacă se va dovedi că au angajaţi care lucrează fără acte.
Este primul control după intrarea în vigoare la 2 mai a noilor prevederi ale Codului Muncii. Inspectorii ITM, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, au luat la puricat un şantier din Poiana Braşov unde îşi desfăşoară activitatea mai multe firme de construcţii. Razia a avut ca scop descoperirea celor care lucrează fără forme legale, dar şi respectarea normelor de muncă.
De-a v-aţi ascunselea cu inspectorii. Jandarmii au scotocit toată suprafaţa şantierului şi au găsit peste 20 de persoane care încercau să se ascundă în spatele clădirilor, probabil pentru a nu fi controlate."Mai mulţi angajaţi au încercat să se sustragă controlului, jandarmii descoperind 20 persoane ascunse după nişte baloţi şi oprind altele, care încercau să plece, fără a completa declaraţiile. Unii au spus că sunt în probe, dar şi în această situaţie angajatorul este obligat să le încheie contracte. Cu cel puţin o zi înainte de începerea activităţii, noul salariat trebuie înregistrat în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor (Revisal), iar datele trebuie transmise la ITM. Acum avem posibilitatea să verificăm în Revisal dacă salariaţii descoperiţi pe şantier figurează în evidenţele noastre. O parte dintre muncitori au declarat că nu au cărţile de identitate la ei, că le-au lăsat în barăcile unde locuiesc. Aceştia vor fi identificaţi cu ajutorul jandarmilor. Din câte am constatat, aici activează 14-15 firme, aşa că va dura destul de mult până vom reuşi să stabilim cu exactitate statutul tuturor angajaţilor”, a declarat Dan Suciu, inspector şef adjunct al ITM Braşov. Unii dintre muncitori au declarat sub anonimat reporterilor că au acceptat să muncească fără forme legale pentru a mai câştiga un ban. Alţii au negat ferm că muncesc la negru.
Amenzi pentru toată lumea. Noile prevederi ale Codului Muncii înăspresc sancţiunile pentru angajatorii care încurajează munca la negru. Astfel, cele 15 firme cu nereguli descoperite în Poiana Braşov riscă amenzi usturătoare, de peste 200.000 de lei, iar patronii se pot alege şi cu dosar penal, pentru cei 20 de angajaţi descoperiţi în neregulă. Nici cei care muncesc la negru nu scapă, conform noului Cod de muncă. Cei 20 de bărbaţi prinşi de inspectorii ITM riscă amenzi între 500 şi 1000 de lei pentru că lucrau fără forme legale. Noul Cod al Muncii prevede pentru angajatori amenzi cuprinse între 10 şi 20.000 de lei vechi pentru fiecare persoană găsită în ilegalitate.