În conturile regiei rămâne doar un sfert din taxele plătite de cei care parchează neregulamentar.
Regia încasează doar aproximativ 100 de lei din taxa de 380 de lei pe care o plătesc şoferii care-şi parchează maşina neregulamentar şi le este ridicată.
„Afacere” la cheie. Practic, în bugetul regiei ajung doar 25% din încasările acestei activităţi. Restul de trei sferturi îngroaşă conturile firmelor care execută de fapt această activitate. Informaţia este conţinută în proiectul de venituri şi cheltuieli pentru 2011, pe care Regia l-a prezentat Consiliului Local, la capitolul „Veniturile din alte activităţi”. Astfel, se dovedeşte că o afacere de monopol din municipiu a fost predată la cheie unor firme private, care se îmbogăţesc în detrimentul interesului public. RAT nu a dorit până acum să facă publice sumele pe care le încasează din această activitate.
Pierderi imense. Din octombrie anul trecut, Consiliul Local a hotărât ca RAT să preia activitatea de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar. Consilierii locali au pretins că au luat această decizie, tocmai pentru a îngroşa bugetul regiei. La finele lui 2009, pierderea înregistrată de RAT depăşea 2,1 milioane de lei, principala cauză fiind achitarea ratei pentru creditul BERD. Regia mai are de achitat, până în 2015, 500.000 de euro, trimestrial, pentru a plăti autobuzele achiziţionate.
Aceeaşi Mărie. RAT Braşov a dat însă afacerea bănoasă primită cadou de la Consiliul Local unor firme private, explicând că nu are utilajele necesare şi nici posibilitatea de a le achiziţiona. Una dintre aceste firme, AN &AG, se ocupase şi până atunci de această activitate, cealaltă fiind SC Fejer Top SRL. Informaţia despre sumele pe care aceste firme le câştigă a fost păzită cu stricteţe până acum de RAT. „Considerăm că unele prevederi contractuale nu pot fi făcute publice în condiţiile în care partenerii noştri privaţi nu şi-au dat acordul asupra acestui demers. Potrivit Legii 544/2001, nu sunt considerate publice astfel de informaţii”, a susţinut purtătorul de cuvânt al regiei, Silviu Ştefan.
Cât consumă RAT din bugetul local. Conform proiectului de venituri şi cheltuieli pentru 2011 al RAT, veniturile din alte activităţi, în care este inclus şi serviciul de ridicări auto, au crescut anul trecut. Creşterea de aproximativ 445.000 de lei include însă şi bani din taxele încasate de regie pentru închirierea spaţiilor de reclamă în staţii, pe stâlpi şi pe autobuze, precum şi alte servicii ale Regiei către terţi. Anul trecut, în cele trei luni în care RAT a administrat ridicările auto, s-au încasat în total 855.456 de lei. RAT consumă o mare parte a bugetului local, fiind subvenţionată de ani în şir. În 2010, suma cheltuită de la bugetul local pentru RAT a fost prognozată la 19,2 milioane de lei, dar a fost suplimentată cu 6 milioane de lei.