Sari la conținut

Abia „ieşită din recesiune” România se pregăteşte să investească miliarde de euro în zeci de terenuri de golf sau piste de formula 1.

O analiza făcută de „Jurnalul Naţional” scoate la iveală ambiţiile halucinante ale ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, care vrea să transforme România într-un paradis al jucătorilor de golf. Asta în condiţiile în care nici măcar fotbalul, cel mai popular sport printre români, nu are un stadion la standarde occidentale.
Ambiţiile Elenei. Transformarea ţării în paradisul lui Tiger Woods este o ambiţie perso­na­lă a Elenei Udrea, exprimată de aceas­ta public la începutul anului tre­cut, în faţa comisiilor parlamen­ta­re. Atunci spunea Elena Udrea că are în vedere construirea unui teren de golf la Snagov, al cărui cost s-ar fi ri­di­cat la aproximativ 10 milioane de euro.
Golf la Arad. La Snagov nu s-a făcut nimic până acum, dar se face, în schimb, la Arad, în fieful lui Gheorghe Falcă. So­crul acestuia, Gheorghe Seculici, pre­şedinte al PDL Arad, a realizat pro­iectul unui megacomplex de golf care poartă numele de Butterfly Royal Golf Resort. Complexul va fi realizat în acest an în comuna Fân­tâ­nele, lângă Arad, în baza unui contract încheiat între Agenţia de Dez­vol­tare Vest, cea care gestionează alo­carea fondurilor europene pentru această zonă a ţării, şi firma SC BELLAVISTA GOLF VILLAS & RESORT SRL, înfiinţată în România de mai mulţi cetăţeni ita­lieni. Complexul Butterfly Royal Golf Resort se va întinde pe 364,8 ha şi va cuprinde vile de lux, blocuri, un hotel de lux, club de golf cu teren de golf şi ma­gazine. Investiţia va fi de aproximativ 20 milioane de euro, din care peste 10 milioane de euro reprezintă o finanţare europeană nerambur­sa­bi­lă.
Golf în Suceava. Reţeta a fost descoperită şi de ce­lă­lalt preferat al doamnei Udrea, Gheor­ghe Flutur. La Suceava, Pri­mă­ria condusă de Ion Lungu, subaltern al lui Flutur pe linie de partid, s-a asociat cu o firmă nou-creată, DRA­GO­MIRNA GOLF RESORT SRL, pentru realizarea unui complex de golf de 100 de hectare în comuna Mi­to­cu Dragomirnei. Consiliul Local al Municipiului Suceava a aprobat aso­cierea, primarul Lungu spunând că este vorba despre o importantă opor­tunitate. „Este vorba despre o su­prafaţă de 100 de hectare aflată la pe­riferia municipiului, la 2,5 km de Iţ­cani şi la 7 km de centrul Sucevei, o in­vestiţie impresionată, cu terenuri de golf, centru de conferinţe, hotel inter­na­ţional de 5 stele, spaţii comerciale etc.”, susţine primarul pedelist al Su­ce­vei. Proiectul de la Mitocu Dra­go­mir­nei va fi realizat tot cu fonduri eu­ro­pe­ne, pe acelaşi program operaţional re­gional pentru turism.
Golf la Iaşi. Lista localităţilor din România unde se vor face terenuri de golf este lungă şi incredibilă. Zeci de comune renunţă la islazul unde pasc vacile pentru a face terenuri de golf pe fonduri europene. La Iaşi, pe programul operaţional re­gional, s-a aprobat deja un proiect si­milar care va fi realizat în zona Ciric. Str­ategia de Dezvoltare a Judeţului Ia­lomiţa pe anul 2011 vizează rea­li­za­rea unui teren de golf la Amara. În comuna Şugag, în Alba, la 1.500 de metri altitudine, se vor reali­za un teren de golf şi un eliport. Primăria Mangalia intenţionează să ridice în parteneriat public-privat un complex care va cuprinde şi un teren de golf. Primăria comunei Podgoria din Bu­zău a proiectat un teren de golf pe pă­şunile comunale. În comuna Breaza din judeţul Buzău, un dezvoltator are un proiect pentru un teren de golf. Proiecte si­milare există în comuna Hida din judeţul Sălaj, în comuna Greaca din Giurgiu.

Primăria Ocna Şugatag, judeţul Maramureş, are trecut în planul de investiţii 2008-2013 realizarea unui teren de golf în parteneriat publi­c-privat. Primăria Gârliciu, judeţul Constanţa, a semnat în 2009 un contract de concesiune cu investitori australieni pe o perioadă de 49 de ani pentru realizarea unui teren de golf la marginea comunei. La Cluj există nu unul, ci două proiecte de teren de golf. Unul pe Calea Turzii, în Cluj Napoca, şi unul în comuna Sânpaul, unde primarul a primit circulară de la preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, pentru a concesiona 90 de hectare de teren Asociaţiei Transilvania Golf. Consiliul Local al comunei Pişchia şi-a dat acordul pentru o investiţie pentru un teren de golf (care se va întinde pe 42 de hectare).
Câţi clienţi au? Oficial, în România, există 150 de jucători de golf, cu puţin mai mulţi decât proiectele lansate. Practicanţii, oameni bogaţi, preferă însă terenurile din zonele consacrate, Monte-Carlo sau Dubai.  Viorel Cataramă, unul dintre împătimiţii acestui sport, a declarat Jurnalului Naţional că în România o asemenea in­ves­tiţie nu are cum să aducă profit. „La noi nu există o cultură a golfului, sunt foarte puţini jucători şi mult mai pu­ţini dispuşi să plătească 100 de euro pentru o rundă de 18 green-uri, dacă ar exista un astfel de teren”, a ex­pli­cat Cataramă. Acesta a explicat că şi clima României este proastă pentru golf, cu doar două-trei luni de vreme bună pe an. În plus, explică el, este imposibil să crezi că bogaţii din străinătate vor veni să joace golf într-o ţară lipsită de infrastructură rutieră şi de servicii de calitate.

Şi Braşovul visează la golf. În zona Braşovului există două proiecte pe această temă. Unul ar urma să fie construit în apropierea Poienii Braşov, în complexul Silver Mountain, care ar fi trebuit să fie finalizat încă de la finalul anului trecut. Celălalt ar urma să fie construit în localitatea Tărlungeni, în cadrul unei staţiuni în munţii Ciucaş care s-ar întinde pe 1650 de hectare. La un moment dat s-a anunţat că însuşi Tiger Woods ar urma să investească acolo.

Comentarii

Ultimă oră