Exportăm de două ori mai multe banane decât legume autohtone! Deşi avem un imens potenţial agricol şi producem porumb, grâu şi roşii, iată că datele oficiale arată că, paradoxal, exportăm banane, citrice şi chiar cafea, mai mult decât produsele tradiţionale. Am ajuns să exportăm legume şi fructe pentru că apoi să le importam la un preţ dublu sau chiar triplu. În ultimii ani, pe lista alimentelor exportate şi-au făcut loc bananele, curmalele şi chiar cafeaua. Paradoxul abia aici începe: cantitatea vândută este în unele cazuri de două ori mai mare decât cea de morcovi sau de tomate. Pe piaţa românească sunt diverse firme care importă banane din ţări producătoare precum Ecuador şi apoi le exportă la un preţ mai mare. Există însă şi cazuri în care românii noştri get-beget produc anumite soiuri de banane sau chiar kiwi. Chiar şi aşa, românii nu excelează la consumul intern de fructe proaspete. Astfel, dacă în Uniunea Europeană consumul anual de fructe proaspete este de 95 de kilograme pe cap de locuitor, noi mâncăm cu 10 kilograme mai puţin. Iar o parte din acest neajuns este cauzat de importurile masive şi de fluctuaţiile foarte mari de preţ.