Sari la conținut

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti, copiată în Ucraina

Un “sanctuar al urşilor” similar cu cel de la Zărneşti va fi construit în Rezervaţia Synevyr din Ucraina. Pentru a se inspira, ucrainenii au venit zilele trecute la Zărneşti.

Din delegaţia care a venit miercuri la Braşov fac parte directorul Parcului Naţional  Synevyr, Nicola Iurevici Derbak şi un consilierul de stat din ministerul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina,  Norair Anmeghikean. Ei s-au întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni care administrează rezervaţia de la Zărneşti.
Au venit să înveţe. „Parcul în care vrem să se reintegreze urşii se află în Carpaţi, deci mediul natural este asemănător, numai că nouă ne lipseşte experienţa şi am venit la prietenii români să învăţăm. Curentul acesta ecologic este nou în Ucraina şi de când s-au făcut cercetări, cei care maltratează urşi au început să-i ascundă”, a declarat Norair Anmeghikean pentru BZB.
Ca-n România. Sanctuarul ucrainian urmează să fie construit în Parcul Naţional Synevyr, supranumit “Ochiul de mare din Carpaţi”. Clima, fauna şi flora sunt asemănătoare cu cele din România, tocmai de aceea reprezentanţii s-au gândit să copieze sistemul implementat la Zărneşti. „Ministrul Ecologiei nu întâmplător a ales ţinutul acesta, pentru că este foarte asemănător cu flora şi fauna Braşovului. Ministrul Mediului este foarte interesat de a reînnoi speciile originale din aceste locuri: peştii din lac, urşii, cerbii, fazanii. Acordăm o atenţie sporită  urşilor, există fonduri, însă nu avem experienţă. Am venit aici cu recomandarea că rezervaţia din Zărneşti este renumită şi dorim să facem totul ca la carte. În Ucraina există foarte mulţi urşi în captivitate, ţinuţi închişi de la vârste foarte mici, în cuşti inadecvate. Am venit să vedem cu ochii noştri cum pot aceşti urşi să fie reintroduşi în natură”, a spus Nicola Iurevici Derbak, directorul Parcului Naţional Synevyr.
Istoria „Libearty”. Investiţia iniţială a autorităţilor în parcul ucrainian se va ridica la suma de 250.000 de euro, restul fiind atras din donaţii şi sponsorizări. Rezervaţia de urşi de la Zărneşti - LiBEARty a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani, ca prima rezervaţie naturală pentru urşii captivi. Rezervaţia ocupă o suprafaţă de 70 de hectare.

Comentarii

Ultimă oră