Sari la conținut

Potrivit unui raport al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe baza controlului Curţii de Conturi, 97 de medici braşoveni ar fi emis, iar 85 de farmacişti şi un spital au eliberat reţete compensate unor persoane inexistente, decedate, ori de mai multe ori aceluiaşi asigurat.
1400 de morţi iau medicamente. Conform documentului menţionat, la nivel naţional, în primul trimestru al acestui an au fost prescrise aproape 1.400 de reţete pe numele unor persoane decedate. De asemenea, 19.800 de reţete prescrise aveau CNP (cod numeric personal) incorect sau inexistent şi peste 30.000 vizau prescrieri pentru acelaşi CNP, prejudiciul pentru neregulile constatate ajungând la peste 160.000 de lei. În afară de municipiul Bucureşti, aflat în fruntea listei, judeţele cu cele mai multe reţete pentru persoanele decedate sunt: Sibiu, Dolj, Alba Constanţa şi Galaţi.
12 cazuri la Braşov. Potrivit aceluiaşi raport, postat pe site-ul CNAS, în judeţul Braşov, în primul trimestru, au fost depistate 12 reţete prescrise/eliberate pentru persoane care au decedat, 221 de reţete prescrise cu CNP incorect sau inexistent şi mai sunt încă 25 de prescrieri multiple pentru acelaşi CNP. Pe cale de consecinţă, 97 de medici braşoveni şi 85 de furnizori (farmacişti, dar şi spitale) cu reţete incorecte sunt verificaţi acum de Corpul de control al preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov. Prejudiciul în urma acestor greşeli ar fi de 1.603 lei. Însă, raportul CNAS menţionează că datele sunt în curs de verificare.
Explicaţii posibile. „Datele acestea sunt rezultatul unui audit al Curţii de Conturi la nivelul Casei Naţionale, iar neregulile au reieşit din verificarea bazei de date. Noi am primit aceste situaţii de la CNAS, iar acum suntem în plin proces de verificare a lor”, a declarat dr. Luminiţa Niţu, purtător de cuvânt al CASJ Braşov. Trebuie spus că există şi situaţii în care medicii nu au nici o vină, CNP-ul fiind greşit de farmacist la raportare. De asemenea, reţeta prescrisă pentru un bolnav cronic a fost eliberată, dar pacientul a decedat după câteva zile. Şi baza de date „puricată” de Curtea de Conturi, celebrul SIUI, pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de euro, mai are şi alte hibe: nou-născuţii nu apar decât foarte târziu, la câteva luni de la naştere; şi cei care ies la pensie au o perioadă când apar ca neasiguraţi.

Comentarii

Ultimă oră