Potrivit inspectorilor CASJ Braşov, 21 dintre medici şi zece pensionari trebuie să returneze Casei circa 11.000 de lei, dar alţi 130 de doctori şi 216 pensionari sunt „suspectaţi” că au prejudiciat Fondul de Sănătate.
Corpul de control al preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov a pornit verificările, după ce, potrivit unui raport al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe baza controlului Curţii de Conturi, medicii de familie ar fi emis reţete compensate unor persoane inexistente, decedate ori de mai multe ori aceluiaşi asigurat sau ar fi acordat un procentaj mai mare de decontare (de 90%, în loc de 50%).
"Reţetele pentru morţi" nu se confirmă. Conform CNAS, în judeţul Braşov, în primul trimestru al acestui an, au fost depistate 12 reţete prescrise/eliberate pentru persoane care au decedat, 221 de reţete prescrise cu CNP incorect sau inexistent şi 25 de prescrieri multiple pentru acelaşi CNP. Însă, raportul CNAS menţiona că datele sunt în curs de verificare. În baza raportului, inspectorii CASJ Braşov au început şi au extins controalele. Dr. Luminiţa Niţu, purtător de cuvânt al CASJ Braşov, a precizat că suspiciunea de „reţete pentru morţi" nu s-a confirmat, fiindcă erau doar erori de o cifră la CNP, făcute fie de medici, fie de farmacişti la raportare sau s-a constatat că beneficiarul decedase la câteva zile după prescrierea reţetei.
Lista suspecţilor. În schimb, potrivit purtătorului de cuvânt al CASJ, au intrat în vizorul instituţiei 151 de medici de familie şi 254 de pensionari, întrucât doctorii ar fi emis, iar vârstnicii ar fi beneficiat de prescripţii medicale compensate 90%, fără să fi îndeplinit condiţiile legale. „Conform legii, pensionarii cu venituri numai din pensii sub 700 de lei beneficiază de medicamente compensate 90%, de pe lista B, care pentru ceilalţi asiguraţi conţine produse decontate 50%. Pentru asta, pensionarii trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri, iar medicul prescriptor să aibă la fişa pacientului anexate acea declaraţie şi copie după talonul de pensie", a explicat dr. Niţu.
Primele recuperări. Conform reprezentantului CASJ, în mai şi iunie, 21 de medici dintre cei 151 au fost deja verificaţi şi găsiţi în neregulă, de la ei recuperându-se 6.330 de lei. Dintre cei 38 de pensionari verificaţi, zece au fost depistaţi ca fiind în culpă, iar prejudiciul a fost calculat la 4.707 lei. „În cazul acestora, neregulile au ieşit la iveală în momentul în care s-au comparat declaraţiile lor cu baza de date de la ANAF privind veniturile obţinute. Am dat lista Serviciului Juridic, pentru a proceda la recuperarea sumelor, probabil, prin instanţă, dacă pensionarii nu vor veni de bunăvoie, în urma somaţiei noastre, să returneze diferenţa de 40% din valoarea medicamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CASJ. Verificările vor continua.