Sari la conținut

Reeditarea antologiei „Pauză de respiraţie”, lansată la Braşov

Reprezentanţii Facultăţii de Litere îi invită vineri pe braşoveni la lansarea reeditării volumului de poezie "Pauza de respiraţie".

Vor fi prezenţi autorii antologiei Andrei Bodiu, Simona Popescu, Caius Dobrescu şi Marius Oprea şi Ioan Cristescu, directorul Editurii Tracus Arte. Moderatori sunt Adrian Lăcătuş şi Alexandru Muşina.“Pauză de respiraţie” a fost editată pentru prima oară în 1991, la Editura Litera.  Evenimentul are loc vineri, de la ora 13.00, la librăria Okian, str. Mureşenilor, nr.1.
Profesorul Andrei Bodiu a povestit pentru revista Luceafărul contextul apariţiei antologiei de poezie în anii 90. "Anii ’90, mai ales primii, au fost nebuni. Prim-planul în care fusese literatura a mai dăinuit, cred, după Revoluţie până prin 1991. Destul ca Pauză de respiraţie să apară şi să aibă un foarte bun impact critic. Pe de altă parte, Pauză de respiraţie e o carte care ar fi trebuit să apară din timpul studenţiei noastre. Nici măcar editura Litera n-a mai vrut s-o publice. Redactorul de acolo le-a zis prietenilor mei  că poezia noastră nu apare pentru că „n-avem metafore”. E clar că se fereau să publice tineri care scriau o poezie deloc convenabilă regimului comunist ca dracul de tămâie. Avuseseră experienţa cu Aer cu diamante şi Cinci şi se fereau de orice complicaţie. Noi ( n.r. Simona Popescu, Caius Dobrescu şi Marius Oprea ) scriam o poezie asumat biografică şi realistă şi asta, într-o epocă a realităţii de mucava, dădea fiori zeloşilor supuşi ai lui Ceauşescu. Altfel, Pauză de respiraţie e un moment pe care îmi pare foarte bine că nu l-am ratat. Am avut şansa să debutăm ca grup pentru că, cel puţin pe vremea aceea, ne plăcea foarte mult să fim împreună, fiecăruia dintre noi îi plăcea ce scriau ceilalţi foarte mult."  a spus Bodiu. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră