Sari la conținut

Proprietarii sunt obligaţi să refacă faţadele pe cont propriu

Proiectul de lege privind reabilitarea faţadelor imobilelor degradate a fost aprobat duminică de Guvern. Potrivit prevederilor legislative, propunerea iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a venit pe fondul constatării creşterii îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor aflate în stare de degradare.
Pe cine afectează. Potrivit legii, toţi proprietarii clădirilor cu faţade degradate sunt obligaţi, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea clădirilor. Amenda pentru proprietarii care refuză să efectueze lucrările sau care nu le execută în termen de 12 luni de la primirea notificării este cuprinsă, potrivit proiectului de lege, între 5.000 şi 8.000 de lei. Ei pot fi amendaţi cu o sumă între 2.000 şi 5.000 de lei şi dacă nu efectuează recepţia la terminarea lucrării, ori recepţia finală la sfârşitul perioadei de garanţie de cinci ani.­­­
Credit pe cinci ani. Conform sursei citate, finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de refacere se asigură, pe cheltuială proprie, de către deţinătorii clădirilor. Pentru proprietarii care nu dispun de fonduri, ei pot beneficia de un împrumut cu dobândă subvenţionată şi garanţie guvernamentală. Guvernul va facilita acordarea de astfel de împrumuturi bancare, iar finanţarea va fi împărţită astfel: cel puţin 10% din surse proprii ale beneficiarului şi cel mult 90% prin credit garantat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare este de maximum cinci ani.
Reabilitare gratis. Excepţie de la obligaţia de a reabilita faţadele fac doar proprietarii care au venituri lunare sub salariul mediu net pe economie. Aceştia nu vor fi obligaţi să returneze banii cheltuiţi de primărie pentru reabilitarea faţadei, de aceeaşi prevedere urmând să beneficieze şi proprietarii de clădiri istorice.
Ce riscă. Proprietarii vor fi înştiinţaţi de primărie asupra obligaţiei de refacere a faţadei imobilului şi trebuie să răspundă în maximum o lună dacă acceptă să efectueze această lucrare. În cazul în care proprietarii notificaţi nu vor reface clădirile în exterior, primarii vor avea dreptul să intervină pentru reabilitarea faţadelor imobilelor împotriva voinţei proprietarului, costurile fiind acoperite de către autoritatea locală şi recuperate ulterior de la deţinătorul clădirii, inclusiv prin măsuri de executare silită. În urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligaţi să inventarieze clădirile şi să elaboreze un plan de acţiune, prioritare fiind imo- bilelele din zonele istorice şi centrale. Legea va intra în vigoare după ce va fi adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte. La Braşov, doar în centrul vechi sunt 3000 de clădiri care ar intra sub incidenţa legii.

250 de clădiri din Braşov, exceptate. Proiectul pentru reabilitarea faţadelor nu se aplică şi clădirilor declarate monumente istorice de patrimoniu naţional, iar municipalitatea  nu are niciun un instrument de constrângere care să convingă proprietarii acestor case să le îngrijească. La Braşov sunt aproximativ 250 de case vechi, proprietăţi particulare, incluse pe lista monumentelor istorice din patrimoniul naţional a Ministerului Culturii şi Cultelor (din anul 2004). Proprietarii acestora sunt scutiţi de impozitul pe locuinţă. Costul unei reparaţii capitale sau măcar al reabilitării faţadei a unei astfel de clădiri se ridică la mii de euro.

Comentarii

Ultimă oră