Mai multe organizaţii de media cer Comisiei de Cultură a Senatului respinderea proiectului de lege propus de liberalul Ioan Ghişe privind profesia de jurnalist.
„Idee desuetă şi neavenită”. Legea jurnalistului a primit, săptămâna trecută, aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului şi a Comisiei Juridice din Senat. În acelaşi timp, senatorii au propus redactarea unei propuneri legislative împreună cu asociaţiile jurnaliştilor. „Însăsi ideea unei legi care sa reglementeze activitatea presei, în afara cadrului legal deja mentionat (Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public), este desueta si neavenita”, se arată în scrisoare deschisă adresată membrilor Comisiei.
„Stupoare şi îngrijorare”. Organizatiile semnatare consideră ca proiectul de lege încalcă prevederi fundamentale ale Constituţiei României şi ale tratatelor internaţionale care garantează dreptul la libertatea de exprimare şi libertatea presei, documente la care Romania este semnatara. ONG-urile din media mai atrag atenţia şi asupra faptului că: „Proiectul de lege a starnit deja stupoare şi îngrijorare la nivel European şi adoptarea lui ar supune Parlamentul României unor critici dure atat din interior cât şi din exterior”. În document se precizează că proiectul de lege a fost redactat fără consultarea niciuneia dintre organizaţiile din media şi nu răspunde niciunei presiuni sociale.
Ce prevede proiectul. Potrivit proiectul de lege propus de senatorul braşovean Ioan Ghişe, la sfârşitul lunii septembrie, ziariştii trebuie să aibă „carte de jurnalist”, să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru „delicte de presă”. Printre altele, „Legea jurnalistului” mai prevede, la articolul 68, că „prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane”.
Cine se împotriveşte „Legii lui Ghişe”
Organizatiile semnatare ale cererii înaintate Senatului sunt:
- ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
- Centrul pentru Jurnalism Independent
- Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
- Conventia Organizatiilor de Media
-Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
- Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
- Uniunea Ziaristilor Profesionisti
- AltPHel