Sari la conținut

Profesorul şi avocatul braşovean Gheorghe Achim s-a prezentat marţi, la Curtea de Apel Braşov, unde avea termen în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită.
La termenul trecut, Achim a cerut strămutarea dosarului la o altă instanţă din ţară pe motiv că profesează ca avocat în Baroul Braşov. Cererea lui a fost analizată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a respins însă solicitarea ca nefondată.La termenul de marţi a fost depusă la dosar decizia Curţii Supreme şi a fost acordat un nou termen de judecată pentru data de 14 decembrie. Achim a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Braşov, acuzat că a pretins şi primit de la patru studenţi suma totală de 1.500 euro în schimbul oferirii unor lucrări de diplomă preîntocmite.

A stat în arest 15 zile

Profesorul  a fost reţinut în 2006 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul  Braşov, după ce câţiva absolventi ai Facultatii de Drept l-au denunţat  pentru mită. Profesorul ar fi pretins între 350 şi 400 de euro pentru  lucrări de diplomă gata făcute, şi ar fi garantat că, în acest fel,  licenţa va fi luată cu brio. Iniţial, instanţa Tribunalului a hotărât,  după o şedinţă de şase ore, ca Gheorghe Achim să primească mandat de  arestare pe o perioadă de 15 zile.
Dosar plimbat din 2006

Ulterior,  în noiembrie 2006, în urma recursului, Curtea de Apel Braşov a dispus  judecarea lui Achim în libertate. Dosarul şi-a urmat cursul, iar în  februarie 2009, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat la patru ani de  închisoare. Din nou a urmat un recurs, de această dată la Înalta Curte  de Casaţie şi Justiţie. De aici, dosarul a fost restituit căte  procurorii DNA Braşov, considerându-se că, procurorii Parchetului de pe  lângă Tribunalul Braşov nu au avut competenţa de a instrumenta un astfel  de caz.
Întors la catedră

După  ce a fost reţinut şi ulterior arestat pentru luare de mită, în 2007,  conferenţiarul universitar Gheorghe Achim s-a întors la catedra pe care o  deţinea la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania. „Domnul  Achim se bucură de prezumţia de nevinovăţie. Iniţial Parchetul ne-a spus  că dumnealui are o problemă, printr-o adresă, dar ulterior nu a mai  revenit cu o altă adresă, să ştim şi noi ce se întâmplă“, a declarat  atunci Ioan Vişa, rectorul Universităţii Transilvania.
Fosta studentă, trimisă în judecată pentru dare de mită

Acum,  rechizitoriul DNA a fost finalizat, dosarul fiind trimis spre judecare  la Curtea de Apel Braşov. Conform rechizitoriului, alături de Achim, a  fost trimisă în judecată şi o fostă studentă a Facultăţii de Drept de la  Universitatea Transilvania, Valentina Otilia Niţă, în prezent consilier  juridic la Primăria Măgura. Din suma totală de 1.500 de euro, 400 de  euro au fost primiţi în scopul enunţat de la inculpata Niţă Otilia –  Valentina, studentă la facultatea sus menţionată, iar restul de la alţi  trei denunţători, se arată în rechizitoriu.
Dovezi găsite încă de acum cinci ani

Studenţii  care l-au demascat pe Achim au făcut denunţurile abia după ce au  absolvit facultatea. Cercetările din 2006 au aratăt că profesorul cerea  între 350 şi 400 de euro, bani în schimbul cărora le oferea studenţilor  lucrări de diplomă gata şi le garanta licenţa. Timp de două luni,  procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunal au căutat probe.  Dovezile s-au găsit la percheziţiile domiciliare şi la cele efectuate în  biroul profesorului de la Universitatea „Transilvania”. Anchetatorii au  ridicat zeci de lucrări de diplomă, iar în acţiune au fost angrenaţi şi  procurori anticorupţie. La domiciului profesorului au mai fost găsite  în timpul percheziţiei mai multe acte care tocmai fuseseră arse.
Ce spune rechizitoriul DNA
„Inculpatul  Achim Gheorghe, avocat în cadrul Baroului Braşov, în calitate de  conferenţiar universitar coordonator al studenţilor aflaţi în ani  terminali de studiu şi membru al comisiei de examinare a lucrărilor de  diplomă din cadrul Universităţii «Transilvania» – Facultatea de Drept,  în sesiunea de vară a anului universitar 2005 – 2006, a pretins şi  primit de la patru studenţi suma totală de 1.500 euro în schimbul  oferirii unor lucrări de diplomă preîntocmite, condiţionând promovarea  examenului de acest aspect”, se arată în rechizitoriul DNA. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră