Sari la conținut

Profesorii universitari, de două ori mai mulţi decât în 1990

Deşi, de la an la an, rezultatele la examenul de Bacalaureat sunt tot  mai proaste, numărul elevilor s-a redus, iar cel al grădiniţelor a  scăzut de nouă ori, în ultimii ani, numărul profesorilor universitari,  paradoxal, a crescut. Astfel, potrivit unei analize econtext.ro, din  1990 până în 2010, numărul cadrelor didactice din învăţământul superior  (preparator, conferenţiar, profesor, etc.) s-a dublat. Astfel, în 1990,  universităţile româneşti numărau 13.927 de cadre didactice.
Peste 20 de ani, în 2010, numărul acestora urcase la 29.746 de persoane.  Explicaţiile trebuie căutate în uşurinţa cu care se acordă diplomele şi  în dezvoltarea sistemului universitar privat. Mai mult, această  situaţie a condus la apariţia unor noi oraşe universitare în ţară,  Călăraşi şi Neamţ fiind două astfel de exemple, menţionate în studiu  amintit.  
La Braşov, potrivit sursei citate, sunt 926 de profesori în învăţământul superior.
Puţin peste 800 dintre aceştia sunt profesori în cele 18 facultăţi ale  Universităţii „Transilvania”, potrivit unui raport al instituţiei pentru  anul 2010.

Comentarii

Ultimă oră