Dosarul jafului de la casa de schimb valutar a fost pasat înapoi poliţiştilor. Procurorii braşoveni au puţine probe în cazul dublei crime de la casa de schimb valutar din centrul Braşovului şi, pentru că legea le permite, s-au spălat pe mâini de dosar şi l-au expediat la Poliţie, scrie www.jurnalul. ro. În urmă cu doi ani, doi oameni şi-au pierdut viaţa, iar un al treilea a fost rănit grav în timpul unui jaf la casa de schimb valutar Candy de pe Bulevardul 15 Noiembrie. Totul s-a întâmplat în seara de 29 ianuarie 2009, iar bărbatul înarmat care a comis crimele nu a fost pus sub acuzare nici până astăzi.
Împuşcat în inimă. Ciprian Ion (34 ani) şi Răzvan Grasin (39 ani), angajaţi ai casei de schimb valutar, se pregăteau să transporte la bancă încasările din ziua respectivă. Au pus banii într-o sacoşă de rafie şi s-au urcat în maşină. Înainte să pornească, un bărbat s-a apropiat de automobile şi i-a împuşcat. Apoi, a luat geanta cu bani şi a fugit. După câteva sute de metri, a mai tras într-un bărbat care încerca să-l oprească. Gheorghe Dumitru Lâlă (55 ani) a fost împuşcat în inimă şi a murit pe loc. Atacatorul a abandonat geanta cu bani şi a dispărut.
Singurul martor. Ciprian Ion a decedat la spital, la câteva ore după atac. Cea de-a treia victimă, Răzvan Grasin, împuşcat în braţ şi în ochiul stâng, a fost salvat cu greu de medici. La început, poliţiştii l-au arestat pe Serghei Gorbunov. Pe baza unui portret robot care semăna ciudat de bine cu poza cetăţeanului moldovean din baza de date a poliţiei. Gorbunov trebuia să fie în închisoare, dar beneficiase de o suspendare pe motiv de boală şi nu se mai întorsese.
Alibiul lui Gorbunov. Gorbunov a avut însă un alibi – în timpul jafului se afla la o sală de forţă, în prezenţa mai multor martori. A al doilea suspect – Serghei Gribenco, tot cetăţean moldovean, prieten bun cu Gorbunov, era dat în urmărire din 2005, pentru că se sustrăgea executării unei pedepse de patru ani şi şase luni de închisoare pentru furt şi înşelăciune. A fost prins într-o casă din Ploieşti.
Expertize contradictorii. Probele ADN prelevate de la locul crimei au fost analizate atât la Institutul Criminalistic al IGPR, cât şi la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”. „După primele expertize, specialiştii ajunseseră la concluzia că urmele biologice de pe mânerul sacoşei cu bani i-ar aparţine lui Gribenco. Cea de-a doua analiză, făcută la INML, n-a mai confirmat fără urmă de îndoială acest rezultat”, a precizat pentru www.jurnalul.ro procurorul Luminiţa Nastasiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
Identificare imposibilă. Surse din cadrul INML au explicat pentru www.jurnalul.ro că în probele de material genetic prelevate de la faţa locului s-a descoperit „un amestec de profile care face practic imposibilă identificarea cu certitudine a unui singur profil. Există markeri care l-au indicat pe Gribeco «prezent» în acest amestec, însă nu suficienţi pentru a spune că este vorba clar despre profilul său genetic. Practic, pe acea sacoşă parcă a pus mâna tot Braşovul”.
Retrimis la Poliţie. Din luna octombrie a anului trecut, dosarul jafului armat de la casa de schimb valutar Candy a fost trimis de procurorul Camelia Dumitrescu la IPJ Braşov. „Este un dosar cu AN, iar ordinul 1094/C/2009 al procurorului general şi al ministrului Administraţiei şi Internelor ne permite să-l trimitem la Poliţie”, a explicat procurorul Luminiţa Nastasiu pentru publicaţia citată. „Semestrial, poliţiştii trebuie să-i prezinte procurorului de caz informaţiile nou-apărute, iar acesta trasează noi linii de lucru”, a completat Nastasiu.
Dosarul are 12 volume. Procurorul de caz s-a arătat însă surprins să afle că luna aceasta ar trebui să verifice, conform procedurii reglementate prin ordin, activitatea poliţiştilor în dosar – „Deja s-au făcut 6 luni?”, s-a mirat Camelia Dumitrescu la întrebarea reporterului jurnalul.ro. Întrebat despre mersul anchetei, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi, a precizat că, deşi dosarul e la Poliţie, nu este autorizat să ofere vreo informaţie. „Nu vă pot spune decât că în prezent dosarul are 12 volume şi s-au făcut până acum 24 de expertize”, a spus Naghi.
Gribenco, liber într-un an.Serghei Gribenco se află în detenţie la Penitenciarul Codlea, pentru înşelăciune. I-a mai rămas de executat o treime din pedeapsă. Adică anul viitor pe vremea asta va fi liber. Avocatul său, Claudiu Prunaru, spune că Gribenco nu are nici o calitate în dosarul de la Braşov, „nu e nici acuzat, nici învinuit”. Celălalt suspect, Serghei Gorbunov, execută 16 ani de închisoare pentru tâlhărie, pedeapsa fiind contopită cu alte şase condamnări definitive.