Procesul în care prefectul Braşovului, Ion Gonţea, este judecat pentru fals şi înşelăciune ar putea fi amânat încă o dată.
Cincinal de amânări. Au trecut de atunci 5 ani şi nici vorbă de vreo condamnare în dosarul prefectului braşovean. Procurorul de caz, Doru Gabriel Stoica, întocmea şi semna rechizitoriul în dosarul supranumit "Condor", pe 8 noiembrie 2006, când Ion Gonţea era deputat în Parlamentul României. Stoica trimitea apoi dosarul, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De-a lungul timpului, s-au schimbat competenţele, aşa că, dosarul a fost trimis de la Înalta Curte din Bucureşti, la Braşov, la Curtea de Apel. Aici, s-a cerut strămutarea judecării cauzei. Solicitarea s-a analizat şi aprobat. Astfel, dosarul a fost mutat de la Braşov la Curtea de Apel Iaşi. Aici, legal, s-a invocat o excepţie de neconstituţionalitate care a amânat judecata cu încă douăsprezece luni. Au trecut în total, din motive care nu pot fi imputate instanţelor, susţin surse judiciare, vreo 5 ani.
Nu a fost audiat nimeni. Actualmente, în dosarul în care este judecat şi Ion Gonţea, alături de alte 11 persoane, nu a fost audiat niciun inculpat şi astfel, nu există nicio sentinţă. Când va fi dată, ea va putea fi atacată şi va urma practic, încă o judecată, la instanţa superioară. "Din câte ştiu n-a fost audiat niciunul dintre inculpaţi, dar nu putem vorbi despre motive imputabile instanţei. Cât despre tergiversare, excepţiile de neconstituţionalitate prelungeau într-adevăr procesele, dar acum situaţia s-a schimbat", a declarat Aurel Dublea purtător de cuvânt Curtea de Apel Iaşi.
Se schimbă judecătorul. Următorul termen de judecată în procesul lui Gonţea este stabilit pentru săptămâna viitoare, pe 15 septembrie. Surse din interiorul Curţii de Apel Iaşi spun că judecătoarea de caz ar putea intra în concediu medical, fiind însărcinată. În aceste condiţii, la termenul programat peste o săptămână, s-ar putea dicta o nouă amânare, dintr-un motiv obiectiv. Noul judecător urmează să intre în activitate abia de la întâi octombrie, spun sursele noastre. Gonţea nu s-a arătat interesat să comenteze pe marginea acestui subiect.
Ce este dosarul Condor?
Dosarul vizează un lot de 11 inculpaţi care au prăduit practic SC Condor SA, fosta ICS Alimentara Braşov. Ei sunt acuzaţi evaziune fiscală, fals intelectual, abuz în serviciu, spălare de bani, delapidare, înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Faptic, la începutul anilor 2000, 13 imobile ale societăţii au fost vândute unora din acţionari la preţurile din 1989. O parte din acte au fost legiferate la biroul notarial al lui Ion Gonţea. Prejudiciul se ridica, în 2003, la 40 de miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,3 milioane de dolari la cursul din acel an.