Consiliul Local din Codlea, reunit luni în plen, avea pe ordinea de zi şi un proiect de hotărâre ce prevede privatizarea spitalului, printr-un parteneriat public-privat. În acelaşi timp, pe rolul instanţelor se află procesul în care Primăria, Consiliul Local Codlea şi Spitalul Municipal au dat în judecată Guvernul pentru nefinanţarea, echivalentă cu desfiinţarea singurului spital din localitate. Discutarea şi votarea punctului amintit au fost însă amânate.
Procesul devine inutil. În ciuda protestelor locuitorilor, care îşi doresc să aibă din nou acces la spitalul public din municipiu, autorităţile locale vor să-l privatizeze. Decizia este cu atât mai controversată şi "suspectă" cu cât în care în urmă cu trei luni Primăria, CL şi managerul unităţii în cauză au dat în judecată Guvernul României, pentru a obţine mai întâi suspendarea, apoi anularea deciziei de nefinanţare pentru Spitalul Municipal din Codlea. În condiţiile privatizării procesul nu-şi mai are rostul. „Dacă privatizarea, făcută în mod transparent, în cazul în care nu s-ar câştiga procesul împotriva Guvernului, ar putea fi până la urmă o ultimă soluţie de salvare a actului medical în Codlea , în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a tăiat finanţarea de la CAS, revoltător şi suspect este faptul că această soluţie «se forţează» în plin proces pentru anularea Hotărârii de Guvern de sistare a plăţilor către unitatea spitalicească. Astfel se naşte întrebarea: de ce a mai dat municipalitatea Guvernul în judecată, dacă tot doreşte privatizarea spitalului?", se întreabă revoltat fostul consilier local Erwin Albu, organizatorul protestelor împotriva desfiinţării unităţii, a cărui decizie de demisie are legătură şi cu atitudinea colegilor săi din CL şi a conducerii Primăriei faţă de situaţia spitalului. Următorul termen pentru cererea de suspendare a HG este 26 iulie şi un termen pentru acţiunea pe fond în 28 septembrie.
Interese ascunse. Erwin Albu bănuieşte că în spatele acestei „afaceri" ar sta mai multe interese, pe care nu vrea să le dezvăluie decât atunci când va avea probe de netăgăduit. „Felul în care juriştii Primăriei Codlea au pregătit acţiunea şi s-au prezentat în instanţă demonstrează însă clar că, de fapt, nu s-a dorit nici o clipă câştigarea procesului de către administraţia locală, ci totul a fost orchestrat pentru a tărăgăna şi a pregăti terenul privatizării rapide. Voi demonstra cu acte, în zilele următoare, cum s-au desfăşurat deosebit de suspect demersurile pentru atragerea unor aşa-zise oferte pentru asociere publică-privată pentru activităţi spitaliceşti", a mai spus Albu.
Asociere pe 10 ani. Potrivit caietului de sarcini, ar urma să se încheie un contract de asociere pe o perioadă de zece ani, dar fără a se crea o entitate juridică. Consiliul de Administraţie urmează să fie format din cinci membri, dintre care doar doi ai Consiliului Local. Edilii prevăd şi o clauză deloc avantajoasă pentru municipalitate: „Împărţirea rezultatelor financiare (profit/pierderi) se va face în mod egal, în procent de 50%-50%".
Nu facem privatizare. Viceprimarul din Codlea, Călin Ivan, spune că Primăria a luat modelul celor de la Victoria, unde problema spitalului s-a rezolvat prin parteneriat public-privat (unitatea sanitară nu a fost încă redeschisă) şi se ia în considerare şi renunţarea la procesul cu Guvernul, totul depinzând de decizia consilierilor locali. „Nu este vorba de o privatizare. Consiliul Local Codlea a luat decizia de a începe demersurile pentru a ne asocia, în vederea exploatării spitalului. Am întocmit un caiet de sarcini pe care îl vom supune aprobării consilierilor locali, într-o şedinţă următoare fiindcă astăzi (n.red. - luni) s-a amânat discutarea acestui punct. În funcţie de ce va stabili Consiliul Local, este posibil să se renunţe la procesul intentat Ministerului Sănătăţii, tot printr-o HCL", susţine viceprimarul.
Vezi mai jos o filmare de la şedinţa de consiliu