România va intra în clubul select al ţărilor cu sateliţi în spaţiu la începutul lunii februarie.
Luna viitoare este programată lansarea unui nanosatelit construit exclusiv de ingineri şi fizicieni autohtoni.
Este cel mai important eveniment pentru ţara noastră în acest domeniu, de la momentul în care Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiu.
Cu un buget de 1,5 milioane de lei declarat iniţial, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a câştigat un proiect internaţional şi a primit gratuit dreptul, alături de mai multe ţări afiliate Agenţiei Spaţiale Europene, să lanseze în spaţiu un nanosatelit propriu, denumit Goliat.
Goliat are 1 kg şi 10x10x10 cm, fiind bazat pe standardul american Cubesat şi va avea ca obiectiv determinarea fluxului de meteoriţi (SAMIS) şi măsurarea dozei de radiaţii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N). De asemenea, va fi dotat cu o cameră de observare a Terrei de 3 megapixeli şi o rezoluţie la sol de 21x28 m.
Prima platformă spaţială construită vreodată în România va fi încărcată la bordul rachetei Vega, aflată deja pe Spaceportul European din Guiana Franceză. Conform anunţului făcut de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), lansarea va avea loc pe 9 februarie. „Familia europeană a lansărilor îl va primi pe cel mai mic membru al său, Vega. Data programată este 9 februarie, la Spaceportul European din Guiana Franceză”, anunţă ESA. Agenţia Spaţială Română a precizat, la rândul ei, că va oferi în curând cele mai noi informaţii legate de premiera aerospaţială tricoloră.