Sari la conținut

Festivalul Internaţional Istoric Academic „În Numele Trandafirului” a reînviat la finalul săptămânii, în Grădina Cetăţii Râşnov, lupte celebre purtate sub sabia lui Napoleon Bonaparte, dar şi bătălii din Primul Război Mondial.

Cel mai important festival de reconstituire istorică din România tocmai şi-a consumat cea de-a treia ediţie. Îmbrăcaţi în unifome militare reprezentând diferite epoci, ţări şi arme, cei numiţi „reenactors” au  reconstitui atmosfera războaielor napoleoniene, dar şi a Primului Război Mondial. „Festivalul este unul din cele mai aşteptate evenimente dintre cele pe care le organizăm la Râşnov. Locuitorii oraşului nostru pun un mare accent pe istorie şi este foarte bine că am reuşit să asigurăm continuitate acestui eveniment”, a declarat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Pasionaţi de istorie. 120 de persoane din România, Austria, Franţa, Cehia şi Bulgaria, oameni pasionaţi de istorie – ingineri, economişti, profesori de diferite specialităţi sau chiar muncitori  -  specializaţi în reconstituirea bătăliilor şi a traiului de zi în diferite armate de-a lungul secolelor. În programul evenimentului au fost marcate două momente importante din istoria modernă a omenirii, mai exact din timpul marelui strateg Napoleon Bonaparte, respectiv din timpul Primului Război Mondial. „Ne-am limitat la istoria modernă europeană. Am început cu o campanie din perioada napoleoniană din anul 1805, pentru că voiam să facem legătura cu prizonierii francezi de la Austerlitz care au fost aduşi şi încarceraţi la Braşov. Al doilea eveniment al festivalului a celebrat 95 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial - marele Război de Reîntregire” a declarat Adrian Silvan Ionescu, şeful Asociaţiei „6 Dorobanţi” Bucureşti, coorganizator al festivalului.

Festivalul a început vineri seară, în Piaţa Unirii, cu prezentarea grupurilor istorice. Aici, Comandantului grupurilor istorice reunite, dr. Adrian Silvan Ionescu, cercetător ştiinţific, el însuşi un recunoscut „reenactor” ajuns la gradul de „general”, a citit Proclamaţia către râşnoveni, care este, de fapt proclamaţia adresată râşnovenilor de comandantul trupelor române care au intrat în Râşnov în 26 august 1916, în care se spune, printre altele: „Oraşul vostru este ocupat de trupele Regatului României. Răspundeţi cu blândeţe şi supunere blândeţei noastre”.


Pe paie, fără celulare, ceasuri şi ţigări cu filtru

De reenactment-ul atmosferei de luptă din timpul lui Napoleon s-au ocupat soldaţii „Regimentului 43“ din Brno (Cehia). Aceştia au dormit în culcuşuri de paie, în corturi albe, de campanie, şi au gătit la ceaun, sub foc de lemne. Au mâncat din farfurii de lemn sau de tablă, cu tacâmuri din aceleaşi materiale „ Pentru a recrea cât mai autentic atmosfera acelei perioade, dar şi a perioadei din cel de-al doilea deceniu al secolului XX, organizatori au impus un regulament strict. Nici un participant nu a avut voie poarte ceas la mână, în cele trei zile nu s-au fumat ţigări cu filtru, ci doar trabuc sau pipă ori s-a mestecat sau prizat tutun. Uniformele au fost purtate pe toată durata celor trei zile de festival şi nu au fost permise utilizarea accesoriile moderne, precum telefoanele mobile, ochelari moderni de soare sau de vedere”, a precizat comandatul operaţiunilor militare din Cetate.

Lecţie de istorie pe viu. În curtea cetăţii, grupurile istorice au prezentat în faţa publicului costumele, armele, au făcut demonstraţii de luptă (,sâmbătă fiind reconstituită o bătălie, cu efecte pirotehnice, între francezi şi trupele Coaliţiei - Austria, Prusia, Rusia), de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front şi altele. Membrii grupurilor istorice au stat la standurile lor şi vor face demonstraţii interactive pentru toţi cei interesaţi de epoca respectivă, vor explica modul în care erau purtate costumele, echipamentul, armele, vor distribui foi volante de prezentare. Seara, în centrul istoric al oraşului, „trupele” s-au prezentat pentru o revistă de front.

Autenticitate şi spectaculozitate

Ieri, în curtea Cetăţii Râşnov, ziua a fost dedicată Primului Război Mondial. Grupurile istorice au relut programul, prezentând publicului costumele, armele, vor face demonstraţii de luptă (fiind reconstituită o bătălie, cu efecte pirotehnice, între trupele Antantei şi cele ale Puterilor Centrale), de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front..

Comentarii

Ultimă oră