Sari la conținut

Junii din Şchei, care an de an, după Paşte, în Duminica Tomii, pun Braşovul pe harta turistică, vor să reînvie şi obiceiurile legate de Crăciun. Unul dintre acestea este obiceiul colindatului, care, conform tradiţiei, începe în 22 decembrie şi ţine până în noaptea de Ajun.  Primul pas a fost făcut acum câţiva ani de preotul profesor Vasile Oltean care a publicat patru caiete cu "Colinde, Cântece de Stea şi Cântecele Irozilor, culese de la românii din Şcheii Braşovului de dr. Sterie Stinghe, profesor". Demersul a fost continuat de Florin Nistor, preşedintele Asociaţiei Junilor Dorobanţi, care de trei ani de zile, se străduieşte ca datina colindatului de Crăciun de către juni să devină la fel de interesantă ca parada din primăvara, pentru turişti şi braşoveni.

Se străduiesc de trei ani. "Din păcate, după 1980 colindele s-au auzit tot mai rar în Şchei, mergeau la colindat doar copiii şi mai ales la rude şi la prietenii foarte apropiaţi. Şi s-au pierdut şi colindele, de exemplu pe vremuri colindau şi femeile alături de bărbaţi, cu Boriţa - i se mai zice şi Clanţa sau Turca - un fel de colind asemănător Caprei, despre care astăzi se mai ştiu foarte puţine amănunte. La fel şi cu Dansul Irozilor, un fel de piesă de teatru pe muzică şi dans, în care Împăratul Irozilor era chiar vătaful cetei de colindători. Încercăm din 2009 să reînviem toate aceste obiceiuri uitate", a declarat Florin Nistor, pentru gandul.info. Acesta a descris şi cum se desfăşoră colindatul.

"Deschide uşa, creştine!". "Toate cetele se adună într-una singură şi pornesc cu colinda, întâi pe la casele preoţilor de la cele două biserici din Şchei, Sfântul Nicolae şi Sfânta Treime, iar apoi pe la toate celelalte casele ale satului, adică ale cartierului. Dacă poarta e deschisă, ori gazda e la geam, însemnă că putem colinda, la fereastră ori în curte. Dacă nu, mai insistăm o dată cu "Deschide uşa, creştine!", iar dacă poarta rămâne închisă, ne vedem de drum. După ce terminăm cântarea, fiecare colindător primeşte un colac, un pahar de vin sau de palincă şi mere şi nuci, niciodată bani", a completat Nistor, citat de gandul.info.

Comentarii

Ultimă oră