Cu circa 100 de cazuri la suta de mii de locuitori, România este pe primul loc în Europa după numărul cazurilor de tuberculoză, arată datele statistice, date publicităţii ieri, când a fost celebrată Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei.
24 martie 1882 este ziua în care medicul Robert Koch a uimit comunitatea ştiinţifică a vremii cu descoperirea sa: bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza pulmonară. Primele simptome ale bolii - transpiraţie excesivă, dureri de spate, tuse pe o perioadă mai mare de trei săptămâni şi oboseală nejustificată - reclamă prezentarea de urgenţă la doctor.
Braşovul, pe ultimele locuri. În România sunt depistate anual 18.000 de cazuri, circa 100 la 100.000 de locuitori, la ora actuală fiind înregistraţi circa 30.000 de bolnavi, potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte ale Societăţii Române de Pneumologie. În România incidenţa tuberculozei, numită de europeni şi boala sărăciei, înregistrează valori de 10 ori mai ridicate decât în Europa şi aşază ţara noastră pe primul loc în Europa. La Braşov, situaţia ceva mai bună decât la nivel naţional, dar cifrele sunt totuşi îngrijorătoare, comparativ cu media europeană. Se înregistrează, în medie, 60 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, fapt care situează judeţul nostru pe locul III de la coadă în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei.
Simptomele bolii. TBC-ul debutează cu febră, transpiraţie în timpul nopţii, oboseală, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate şi paloare. Apare apoi o tuse uscată, iritativă şi frecventă, urmată de greutate în respiraţie la efort, dureri toracice sau chiar sângerări pe căile respiratorii. Boala are o perioadă de incubaţie de la 4 la 12 săptămâni. Principala cale de contaminare cu bacilul Koch este cea aeriană. Un bolnav care nu face tratament poate infecta 10-15 persoane pe an. Boala se mai poate contracta prin consumul de alimente infectate, prin contact bucal cu obiecte contaminate (mai ales la copii) sau prin tratamente injectabile cu instrumentar infectat. Tuberculoza se transmite de la mama însărcinată la făt sau între parteneri pe cale genitală.
Gratuit. Tratamentul pentru TBC este inclus într-un program naţional şi este gratuit. Durează între 6-8 luni şi este eficient în proporţie de 99%. Este foarte important ca pacientul să nu renunţe la medicaţie după primele săptămâni, când se simte mai bine. Abandonarea tratamentului face ca bacilul Koch să devină rezistent la medicamente, iar costurile vindecării sunt mult mai mari. Tratamentul în faza incipientă costă 160 de lei pentru şase luni, iar în faza avansată ajunge la 20.000 de lei. În judetul Braşov se derulează Programul Judeţean de Control al Tuberculozei prin Spitalul de Pneumoftiziologie şi cele 3 dispensare: Braşov, Făgăraş şi Săcele, împreună cu reţeaua de asistenţă medicală primară.