Primăria a publicat în sistemul electronic de achiziţii publice cererea de oferte privind implementarea proiectui pentru realizarea legăturii între conductele de apă fierbinte din zona de nord a municipiului Braşov.
Licitaţie pentru 5,5 milioane de lei
Data limită de depunere a ofertelor este 14 septembrie 2011. Pentru această lucrare, Primăria va achita aproape 5,5 milioane lei, fără TVA, din fonduri bugetare, în condiţiile în care pentru toate lucrările de modernizare a reţelelor de distribuţie ale sistemului centralizat de termoficare sunt alocate deja 12 milioane. Deşi lucrările sunt plătite din bugetul la care contribuie toată populaţia, doar 16.000 de locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Firma „Tetkron”, care a preluat de la CET activitatea de transport a agentului termic, a reuşit să aducă înapoi în sistem doar 40 de apartamente.
Reţea modernizată
Lucrările licitate constau efectiv în realizarea unei legături între conductele de transport a apei fierbinţi din strada Zizin, în zona podului peste calea ferată din apropierea CET Braşov, şi conductele de transport din strada Florilor, cartierul Craiter. Reţeaua de transport va fi modernizată prin montarea a două conducte de oţel preizolate, iar traseul prin care se transportă agentul primar ce alimentează 13 puncte termice din zonă, va fi scurt cu aproximativ 5,2 kilometri, a anunţat municipalitatea. Termenul de execuţie şi finalizare a lucrărilor este 10 decembrie 2011, garanţia acestora fiind de 24 de luni.
Guvernul taie complet subvenţiile, Primăria continuă să dea bani
Pentru susţinerea sistemului centralizat de încălzire, pe lângă investiţiile în reabilitarea reţelelor, administraţia locală va trebui să subvenţioneze din bugetul local diferenţa de cost dintre preţul de producţie al gigacaloriei şi cel de livrare la populaţie. Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă să elimine total subvenţia pentru încălzilre de la bugetul de stat. Deocamdată, însă, Primăria nu a anunţat suma pe care o va cheltui pentru păstrarea actualului preţ al gigacaloriei la Braşov, de 191,73.
Posesorii de centrale puşi la plată
În timp ce sistemul centralizat de termoficare este supra-subvenţionat, posesorii de centrale termice individuale nu sunt ajutaţi în niciun fel, deşi şi ei contribuie la buget. Ba chiar, Guvernul le va lua, de la 1 ianuarie 2012, o taxă de poluare, de 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centralele lor, ceea ce înseamnă o sumă de circa 60 de lei lunar.
Exemplul lui Lăzăroiu, refuzat la Braşov.
Consilierul local Adrian Atomei a atras atenţia ministrului muncii Sebastian Lăzăroiu, că exemplele pozitive date de el în privinţa rezolvării termoficării au fost propuse şi la Braşov dar au fost ignorate de administraţia PDL. "În ceea ce priveşte declaraţia domnului Sebastian Lăzăroiu, prin care include Braşovul pe lista neagră privind proasta gestionare a sistemului de termoficare şi prin care dă exemplul primarului de la Sânnicolau Mare, care a finanţat achiziţia de centrale termice individuale, aş vrea să îi aducem la cunoştinţă dlui Lazaroiu, că din 2004 administraţia locală este majoritară PD-L şi se află sub aripa primarului PD-L, George Scripcaru", spune Atomei.
Problema ar fi fost rezolvată.
"PNL Braşov a propus variantă pe care o prezintă domnul Lăzăroiu, încă din anul 2006, iar în 2008 am avut în programul de campanie această iniţiativă, iniţiativă care nu a fost luată în seamă de către cei care au puterea administrativă. La un calcul simplu, numai subvenţia din 2009 către CET ar fi acoperit achiziţionarea a aproximativ 20.000 de centrale de apartament. Nu mai pun în calcul faptul că CET Braşov, a primit în ultimii 5 ani de zile aproape 2000 de miliarde subvenţii de la stat. Achiziţionarea a 20.000 de centrale ar fi acoperit necesarul pentru cei care au mai rămas conectaţi la sistemul centralizat de termoficare", a precizat Atomei.