Sari la conținut

Primăria Brașov a încheiat contractul pentru realizarea benzilor de circulație destinate transportului în comun

Sursă foto: Primăria Brașov

Aceste benzi vor fi amenajate pe traseul liniei 5 (de la terminalul Poienelor până la terminalul Municipal și retur), precum și pe bulevardul Victoriei. Executantul are la dispoziție 8 luni pentru a finaliza lucrările.

Primăria continuă să investească în infrastructura pentru mobilitate sustenabilă, transformând transportul public în principala soluție de deplasare urbană. Astfel, transportul public devine mai atractiv datorită calității serviciilor oferite și vitezei de deplasare a mijloacelor de transport. La sfârșitul săptămânii trecute, Municipalitatea a semnat un contract de lucrări pentru proiectul „Amenajare benzi dedicate transportului public în Municipiul Brașov și trotuare adiacente”. Acesta este primul proiect al municipalității care prevede crearea de culoare speciale pentru transportul în comun, menite să crească viteza medie de deplasare a vehiculelor și interesul locuitorilor pentru acest tip de transport, facilitând deplasarea rapidă în orele de vârf.

Această investiție face parte din programul municipalității de promovare a mobilității verzi, oferind condiții de deplasare mai bune decât utilizarea autoturismului personal. Primele trei benzi vor fi amenajate pe traseul liniei 5, în ambele sensuri, între terminalul Poienelor și cel de la Stadionul Municipal, precum și pe bulevardul Victoriei, asigurând legătura cu gara.

Amenajarea acestor benzi va fi realizată de asocierea dintre RS Activ și Comprest, valoarea lucrărilor fiind de 11,6 milioane de lei. „Brașovul trece la o nouă etapă în tranziția spre o mobilitate verde, punând în prim-plan cetățeanul, în locul mașinii. Recent am semnat contractul pentru amenajarea de benzi dedicate transportului în comun, o investiție ce va schimba profund modul în care ne raportăm la nevoile de deplasare. Prioritizarea autobuzelor electrice și troleibuzelor față de autoturisme va încuraja utilizarea transportului public. Brașovul are nevoie de astfel de investiții pentru a oferi cetățenilor soluții alternative de transport, asigurând un oraș cu aer mai curat și mai prietenos. Firma are la dispoziție maxim 8 luni pentru a amenaja aceste benzi, astfel că avem toate șansele ca, din acest an, mijloacele de transport în comun să ajungă mai repede și mai sigur la destinație”, a declarat primarul Allen Coliban.

Traseele destinate circulației transportului public pentru care se amenajează benzi dedicate sunt:

1. Sensul Astra – Bartolomeu: terminal transport public Poienelor – Calea București – Str. Toamnei – B-dul M. Kogălniceanu – Str. Iuliu Maniu – Str. N. Iorga – Str. Lungă – Calea Făgărașului – terminalul de transport public Bartolomeu (Stadion Municipal);

2. Sensul Bartolomeu – Astra: Calea Făgărașului – Str. Lungă – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Calea București – terminal transport public Poienelor;

3. B-dul Victoriei, pe ambele sensuri, între B-dul M. Kogălniceanu – terminalul de transport urban Gară.

Lungimea traseului benzilor dedicate, cumulată pentru cele 3 trasee, este de aproximativ 12,68 km.

Amenajarea benzilor dedicate se va realiza pe carosabilul existent, prin frezarea pe o lățime de 3-4 metri și o adâncime de 4-6 cm a asfaltului actual, urmată de așternerea unui covor asfaltic nou pe o suprafață de 49.475 metri pătrați. Marcajele rutiere vor fi refăcute pe o lungime totală cumulată de 39 de km, folosind vopsea reflectorizantă.

Trotuarele adiacente traseului benzilor vor fi reabilitate în zonele afectate de fisuri, tasări sau văluriri.

La intersecțiile cu străzile secundare sau la intrarea și ieșirea din sensurile giratorii, benzile dedicate vor fi colorate și marcate cu mesajul internațional „BUS Only” (Doar pentru autobuz). Separarea benzilor dedicate se va realiza, în funcție de posibilitățile fiecărei zone de pe traseu, prin benzi rezonatoare sau semisfere de cauciuc.

Valoarea totală a lucrărilor este de 11.563.870,11 lei fără TVA, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 8 luni.

Sursă foto: Primăria Brașov

Comentarii

Ultimă oră