Sari la conținut

Primăria a plătit un proiect pentru amenajarea unei proprietăţi private

După ce a defrişat Dealul Cetăţuii pentru „o mai bună punere în valoare a monumentului istoric”, primarul Scripcaru a constatat că monumentul istoric aparţine unei societăţi comerciale, Aro Palace, la care acţionar majoritar este SIF Transilvania.
S-a întâlnit cu Fercală. Practic, Primăria nu poate face investiţii pentru un obiectiv aflat în proprietate privată. Totuşi, Scripcaru a prezentat într-o conferinţă de presă un proiect privind reabilitarea şi amenajarea zonei. „Am avut o discuţie cu Mihai Fercală (directorul SIF Transilvania, n.r.) pentru a lămuri această problemă şi am ajuns la o înţelegere“, a declarat primarul.
Proiectul, făcut din 2007. Conform primarului, municipalitatea se va ocupa de reabilitarea şi amenajarea zonei. Proiectul de iluminat ornamental, realizat deja pe banii Primăriei, va fi prezentat celor de la SIF. Documentaţia, realizată încă din 2007, s-ar putea pune în practică cu o investiţie de aproximativ 30.000 - 45.000 de euro. Instalaţia urma să cuprindă aproape 90 proiectoare încastrate, plasate împrejurul obiectivului, fiind accentuate cele două blazoane de pe frontonul clădirii şi cele patru turnuri. Din păcate, deocamdată, Primăria a plătit un proiect pentru amenajarea unei proprietăţi private.
Primarul pune Aro la cheltuieli. „Mizez pe o rupere de ritm a celor de la Aro. Vor face o analiză a costurilor şi vor decide în ce măsură se vor implica”, s-a arătat încrezător Scripcaru. Potrivit primarului, pe lângă plata unei părţi importante din proiectul de iluminat ornamental, proprietarii cetăţii ar trebui să înceapă şi o reabilitare a acesteia, iar dacă vor ajunge la concluzia că nu vor putea suporta costurile, există varianta închirierii ei unui alt administrator.
„Monumentul este al Braşovului”. Primarul spune că le-a propus celor de la Aro Palace chiar să „cedeze” monumentul, astfel administraţia locală putând să acceseze fonduri europene pentru reabilitare, aşa cum s-a făcut la Cetatea Rupea.
Scripcaru a ţinut să precizeze că monumentul este, de fapt, al Braşovului. „Indiferent cum a ajuns în proprietatea Aro Palace”, a completat tendenţios Scripcaru. Cetăţuia a fost renovată la sfârşitul anilor ’70, devenind o locaţie cu mai multe restaurante şi terase, trecând în patrimoniul fostului ONT. Patrimoniu care, după Revoluţie, a fost preluat de Aro Palace.
Primăria interbelică a vrut să scape de ea. Construcţie medievală, ridicată din piatră la 1550, Cetăţuii i s-au adăugat cele patru bastioane în 1630. Până la începutul secolului al XIX-lea este garnizoană habsburgică, iar din 1850, închisoare militară. După Primul Război Mondial trece în administrarea Armatei Române. Primăria de atunci a oferit clădirea lui Carol al II-lea, contra sumei de un leu.  În al doilea Război Mondial a redevenit închisoare, până prin anii 50. În anii comunismului, a devenit staţia de bruiaj a oraşului, pentru ca oamenii să nu poată asculta posturi de radio occidentale. Între 1975-1981, cetăţuia a fost restaurată în stil medieval, complexul trecând în patrimoniul Oficiului Naţional de Turism.

Alte proiecte. Pe lângă amenajările pe care ar trebui să le facă Aro Palace, municipalitatea are în plan mai multe amenajări ale zonei din jurul Cetăţuii. Acestea vor fi făcute în două zone, respectiv „zona de belvedere“ - care se află pe partea dinspre parcul Titulescu şi Centrul vechi - şi „zona de activităţi“, care se întinde în principale pe versantul celălalt al Dealului Cetăţii. Costul lor este estimat la aproximativ 300.000 de lei, în care nu intră amenajarea străzilor şi iluminatul public, pentru care Aro Palace ar trebui să suporte cheltuielile.

Ce vrea să amenajeze Primăria. Înspre Parcul Titulescu va fi amenajată o platformă cu parapet de sticlă securizată. Alte două zone asemănătoare, din piatră, se vor ridica mai jos decât nivelul cetăţii. Într-un plan mai jos sunt incluse platforme de lemn pe structură metalică, cu parapet din sticlă. Cetatea va fi înconjurată de platforme şi alei pietonale, iar după zidurile cetăţii vor fi reamenajate drumul de acces şi parcarea, care va avea aproximativ 30 de locuri. În zona de activităţi, sunt prevăzute gradene de piatră, bănci şi o scenă pentru mini-concerte în aer liber. Va fi amenajat şi un circuit pentru biciclete, cu obstacole, precum un traseu de coborâre cu trepte de lemn pe versantul din spatele cetăţii.

Comentarii

Ultimă oră