Centrul Cultural Reduta găzduieşte miercuri, 29 februarie lansarea revistei murale Aisberg. Proiectul se bazează pe reînvierea unei tradiţii avangardiste a „revistei murale”, pus în aplicare pentru prima dată în noaptea de 25 noiembrie 1921 de tânărul Jorge Luiz Borges, proaspăt întors în Buenos Aires. Ideea înfiinţării unei „reviste murale” în Buenos Aires, intitulată Prisma, a constituit o modalitate creativă de promovare a mişcării avangardiste într-un spaţiu cultural dominat de decadentism, constituind calea prin care principiile mişcării ultraiste spaniole au pătruns în Argentina.
Prin intermediul acestui proiect se intenţionează nu doar acţiunea de polarizare a creaţiei culturale autohtone, ci şi deschiderea, în manieră sincronă, spre creaţia literară occidentală/europeană. O cale de punere în valoare a unei asemenea proiecţii, a unei publicaţii culturale de avangardă, care să fie produsă (şi) în Braşov şi care să răspundă necesităţii de manifestare culturală a intelighenţiei locale este cea a mişcării culturale Aisberg.
"Recursul direct la revista muralã de avangardã Aisberg cred cã este singurul mijloc adecvat pentru completarea cadrului de lecturã în rândul tinerilor si adultilor. Aceste pagini atasate principalelor monumente istorice ale Brasovului contin mãrturisiri publice asupra relatiilor de interferentã ale culturii române cu alte ecouri avangardiste mondiale. Salut si consider oportun acest proiect cultural care exprimã o nouã sensibilitate, esential modernã, citadinã, multiformã, asumatã de o nouã poeticã dinamicã, experimentalã", spune Marius Cisar, directorul acestui proiect.
„Revista există de mult, în 1990 a apărut un singur număr, apoi în perioada 2005-2008 a apărut în format clasic. Acum am reluat-o în format mural, adică paginile-afiş vor fi lipite pe suport la mai multe monumente istorice din Braşov. Cei care le parcurg vor face un traseu cultural şi, totodată, un traseu turistic. În acest fel, braşovenii şi nu numai vor avea acces mai uşor la literatură avangardistă. Revista poate fi citită timp de o lună, după care, în martie, va apărea un nou număr, dedicat lui Nichita Stănescu”, a declarat Adrian Lesenciuc. (A.M.)