Osul este un ţesut viu în continuă reînnoire. După vârsta de 35 de ani, oasele încep progresiv dă devină friabile şi să-şi piardă densitatea, instalându-se astfel osteoporoza. Practic se pierde între 0.5 şi 1% din masa osoasă în fiecare an. La femei, după 5-10 ani de la instalarea menopauzei, pierderea este între 2-5% pe an. Trebuie deci făcut tot posibilul pentru conservarea masei osoase dobândită în tinereţe. Oricare ar fi vârsta şi sexul dumneavoastră, calciul este esenţial pentru sănătatea oaselor. Exerciţiile fizice regulate şi o alimentaţie potrivită contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor. Astfel, pentru a preveni osteoporoza, adulţii ar trebui să consume în fiecare zi 500 ml (2 căni) de lapte. După vârsta de 50 de ani, adulţii ar trebui să consume măcar trei căni de lapte şi să ia un supliment de calciu şi vitamina D.
Vitamina D este esenţială pentru buna absorbţie a calciului. Laptele este unul din principalele surse alimentare de vitamina D. Iaurtul şi brânza sunt surse bune de calciu, dar ele nu conţin vitamina D (cu excepţia anumitor iaurturi şi brânzeturi care conţin substanţe lactate îmbogăţite).
Principala sursă de vitamina D este expunerea la razele soarelui. În natură, puţine alimente conţin vitamina D şi anume gălbenuşul de ou, untul, laptele de vacă, peştele gras, stridiile, anumite ciuperci.