Sari la conținut

A doua lună de vară a mai adus uşoare corecţii preţului cerut de proprietarii de apartamente, urmând o scădere de 0,8% faţă de luna precedentă până la 1.026 euro/mp util, potrivit indicelui imobiliare.ro calculat la nivel naţional. Comparativ cu anul trecut, preţul a marcat o scădere de 10,9%. Interesant este că deşi tendinţa generală este aceea de scădere pe segmentul apartamentelor, există şi oraşe unde preţurile au crescut, cum ar fi Constanţa, Iaşi sau Timişoara.
Scăderi de 0,3%. În iulie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, preţul acestora coborând de la 861 euro/mp util până la o valoare medie de 858 euro/mp util. În mod paradoxal, preţul apartamentelor mari, cu patru camere, a continuat să crească : +1,5%. Preţul cerut pentru apartamentele cu trei camere a scăzut în iunie cu 0,6%. Apartamentele cu două camere au înregistrat o creştere de preţ de 0,3%, iar garsonierele s-au ieftinit cu 2,1% în intervalul analizat. În comparaţie cu iulie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 9% mai ieftine, cea mai mare diferenţă de preţ fiind întâlnită în cazul garsonierelor.
Cel mai mult au scăzut preţurile apartamentelor la Cluj. Potrivit imobiliare.ro, preţul mediu a unui metru pătrat util a fost, în iulie, de 943 euro, cu 7,8% mai mic decât cel înregistrat în urma cu 12 luni. Cea mai mare scădere s-a înregistrat mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde reducerea a fost de 7% în ultimele treizeci de zile, până la 916 euro/mp. În Capitală, scăderea a fost de 1,4% a preţului pe metrul pătrat util faţă de luna anterioară, ajungând la o valoare medie de 1.162 euro/mp util.
În unele oraşe cresc preţurile. Iulie a fost o lună bună pentru cei care au decis să vândă apartamente în Constanţa. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o creştere de 5,4%, în timp ce în cazul apartamentelor vechi creșterea a fost de 0,5%. Potrivit sursei citate, prețul mediul al unui metru pătrat util în Constanța a ajuns la 955 euro. Şi la Timișoara s-au înregistrat majorări de prețuri. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat cu 6,3%. Preţul mediu pentru această categorie este de 914 euro/mp util, cu 3% mai mare decât în urmă cu un an.

Comentarii

Ultimă oră