Sari la conținut

Povestea Centrului pentru Copilul Delicvent din Ghimbav

Centrul de Primire în Regim de Urgenţă de la Ghimbav s-a transformat în septembrie 2011 în Centrul pentru Copilul Delicvent (CCD) din Ghimbav, care are 20 de locuri.

Aici ajung practic cei care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal pentru că au sub14 ani. Vorbim de tâlhărie, furt sau chiar tentativă de omor. În prezent, în centru sunt 16 copii, dintre care 11 cu un comportament deviant.
A dat foc casei bunicii. La doar 14 ani, Maria a dat foc de trei ori casei bunicii. Ea a fost abandonată de părinţi, a crescut mult timp în centre de plasament, apoi o perioadă la un asistent maternal şi într-un final a fost luată de bunică. Bătrâna avea o situaţie materială precară, aşa că fata a ajuns din nou în centrele direcţiei pentru protecţia copilului. Maria s-a acomodat repede cu programul centrului, care este foarte strict şi care include activităţi educaţionale, recreative, administrative şi sportive.
“Avem program de teme, ne ajută la teme când venim de la şcoală. Aş vrea totuşi să mă întorc acasă. Mi-e dor de bunica şi când ajung acasă nu mai fac acest lucru niciodată” promite Maria.
Hoţ la 12 ani. Colegul Mariei, Răzvan,  este un puşti de 12 ani căruia îi plăcea să fure. Specialiştii centrului spun că tatăl băiatului a suferit un accident, iar acum este imobilizat. Din acest motiv este posibil ca băiatul să fi suferit o traumă.
“N-aveam bani şi am furat. Voiam să-mi iau ţigări. Îmi dădeau părinţii bani, dar voiam mai mulţi. Am furat biciclete, telefoane, laptop, cameră video” povesteşte Răzvan.  Copilul s-a obişnuit în noul cămin, dar are este foarte  hotărât să se facă băiat cuminte.
“În centru e bine ne trezim dimineaţă la ora 6, facem înviorarea, mâncăm, apoi vine domnul profesor de sport, facem sport, teme. Aş vrea să mă întorc acasă, pentru că nicăieri nu-i ca acasă. Şi nu voi mai fura” spune băiatul.
Îngrijire specializată. Specialiştii spun că anturajul este primul factor care îi determină pe copii să recurgă la infracţiuni, iar apoi pierderea unui membru din familie poate fi o a doua cauză.
“Aflându-se la vârsta preadolescenţei, ei sunt foarte influenţabili mai degrabă de copii de aceeaşi vârstă decât de către părinţi şi dacă părinţii nu reuşesc o perioadă scurtă de timp să-i supravegheze suficient, este de ajuns ca ei să intre în anturaje care nu le sunt favorabile” a declarat Andreea Voiculeţiu, psiholog CCD Ghimbav. În locaţia de la Ghimbav lucrează psihologi, asistenţi sociali, referenţi educaţie şi inspectori de specialitate.
“Noi lucrăm pentru reintegrarea lor în societate şi familie şi suntem deocamdată la început, dar încercăm să-i facem să conştientizeze cauzele şi să le găsim alte modele de comportament pe care să le adopte atunci când vor reveni în familie” a adus noi precizări psihologul.
Condiţii moderne. În centrul de la Ghimbav, copiii au condiţii bune şi securitate, conform legii. “Unitatea este împrejmuită cu un gard corespunzător şi cu un sistem de securitate adecvat, deoarece avem gardul cu împrejmuire la nivelul de 2 m cu împrejmuire cu sârmă ghimpată, aşa cum am primit indicaţiile de la poliţie. În centru avem 6 dormitoare care sunt foarte bine aranjate, centrul în fiecare an a fost igienizat şi modernizat, toate băile sunt compartimentate şi modernizate.” a declarat Virginia Martin, director DGASPC Braşov.
În jur de 1 an şi jumătate. Cam aceasta este  perioada  după care copiii pot fi reintegraţi în societate şi familie, după o bună educaţie în centru. (L.N.)

Comentarii

Ultimă oră