Sari la conținut

Plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva lui Neculaie

Omul de afaceri Ioan Olaru, patronul Oligopol şi preşedintele Asociaţiei Pro Braşov a anunţat că îi va face plângere penală pentru denunţ calomnios omului de afaceri Ioan Neculaie, conform www.gandul.info.
Anchetă de şase luni a DNA. Declaraţia lui Olaru vine după ce şi el a „dat cu subsemnatul” aproape şase luni după ce a fost reclamat la DNA de Neculaie, care l-a acuzat că ar fi mituit cinci judecători. Practic, Neculaie l-a acuzat, alături de Olaru, pe deputatul PSD Constantin Niţă. Neculaie a depus o plângere penală  conform căreia omul de afaceri şi politicianul ar fi mituit doi judecători de la Curtea de Apel Alba şi trei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesele legate de deţinerea pachetului majoritar de acţiuni la SC Pro Roman SA, firma care administrează platforma fostei uzine de autocamioane Braşov.
Procese pierdute unul după altul. Înainte de a se adresa DNA, Neculaie a pierdut toate procesele deschise Asociaţia Pro Roman Braşov, mai multe instanţe hotărând că şi-a însuşit ilegal acţiunile de SC Pro Roman SA. Primul proces a început acum cinci ani la Tribunalul Braşov şi a fost strămutat, la cererea avocaţilor lui Neculaie, la Alba Iulia. Cu toate acestea, sentinţa a arătat că Neculaie a preluat acţiunile în mod fraudulos. Sentinţa a fost menţinută ulterior, atât de Curtea de Apel Alba, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cadou de la Guvernul Năstase. În noiembrie 2003, printr-o hotărîre adoptată în taină, guvernul Năstase a făcut cadou pachetul majoritar al parcului industrial Roman asociaţiei „Pro Braşov“. Acţionari la parcul industrial erau la acel moment asociaţia „Pro Braşov“, cu 80% din acţiuni, Consiliul Local şi cel Judeţean cu câte 5%, Universitatea Transilvania, cu 2%, şi compania malaeziană Pesaka Astana, cu 8%. Aceeaşi hotărîre de Guvern stabilea că, pentru administrarea parcului industrial Roman Braşov, se constituie Societatea Comercială „Pro Roman“ SA Braşov. În 2004, în ianuarie, tot prin hotărâre de govern, din acţionariatul parcului au fost scoase CJ şi CL. În locul lor au apărut Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR 1903), cu 3% şi Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, cu 5%.
Neculaie ia totul. Pentru că acţionarii nu au putut să strângă suma de 165.000 RON (o sumă foarte mică, având în vedere că asociaţia era compusă din 50 de oameni de afaceri) pentru a porni firma de administrare a parcului industrial, Ioan Nicolae, unul dintre membrii asociaţiei, s-a oferit să-i împrumute. Asociaţia a gajat împrumutul cu pachetul de acţiuni. Cum banii împrumutaţi au fost viraţi în contul lui Neculaie cu o zi întîrziere faţă de înţelegere, din cauza unor greşeli la numărul contului, omul de afaceri a înregistrat imediat, pe numele său, cele 80 de procente din uzină. Astfel a devenit acţionar majoritar al Pro Roman, firma care administrează uzina. Membrii asociaţiei Pro Braşov au susţinut însă tot timpul că suma datorată lui Neculaie a fost achitată în termenul convenit, iar confuzia cu numărul contului a fost provocată intenţionat de Ioan Neculaie.

Comentarii

Ultimă oră